У Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції вчора відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню, зокрема, законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд» і змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів». Згідно із законом про судоустрій та статус суддів, організація Вищого антикорупційного суду визначається окремим законом. Головне дискусійне питання: як зробити антикорупційний суд справді незалежним і щоб у новому суді не опинилися судді із сумнівною репутацією.

Народний депутат України Юрій Дерев’янко,
заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак,
керівник секретаріату Юрій Сорочик,
заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Ігор Попов.

 

Участь у заході взяли народні депутати України, представники Вищої ради правосуддя, адміністрації Президента, Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури, міжнародних та громадських організацій, експерти, науковці, зокрема з проекту «РАДА» USAID, ЄС, Ради Європи, МВФ, Світового банку. Основна дискусія відбулась між авторським колективом президентського законопроекту та авторами альтернативних проектів.
Модератор круглого столу — заступник голови комітету Ігор Попов — відзначив, що хоча антикорупційний комітет не є основним для розгляду цього законопроекту (профільний — правовий комітет), однак саме в цьому комітеті розпочалась дискусія щодо закону про Антикорупційний суд. «У створенні Вищого антикорупційного суду зацікавлені всі, ніхто із авторів альтернативних законопроектів не збирається їх відкликати, — зауважив І. Попов. На його думку, всі законопроекти буде внесено до порядку денного сесії пакетом, і не виключено, що вже в перший пленарний тиждень їх розглядатимуть профільні комітети. Головне питання — як забезпечити незалежність роботи такого суду з урахуванням міжнародного досвіду.
Пропонується декілька моделей антикорупційного суду. Дискусійними є питання, як забезпечити суверенітет суду і як залучити міжнародних фахівців до відбору суддів, щоб до них не було жодних претензій та підозр. А також підслідність ВАС та його юрисдикція. Є пропозиції обирати справи для ВАС за підслідністю (лише ті, що ведуть НАБУ та САП, щоб не закидати суд дрібними справами), за кваліфікацією злочинів або за величиною завданих збитків. Залишається відкритим питання, чи розглядатиме ВАС справи про спецконфіскацію майна колишніх соратників Януковича? Пропонується, щоб новий суд мав вищий рівень компетенції, ніж звичайні суди, і тому вимоги до суддів будуть особливі.
Ігор Попов спрогнозував, що, враховуючи велику кількість поправок, розгляд законопроекту в парламенті може відбутися найшвидше наприкінці лютого, а швидше за все — в березні-квітні, остаточне голосування — у травні. З вересня буде призначено перших суддів, а перші судові вироки зможемо отримати не раніше кінця 2019 року, саме в розпал виборчої кампанії. Тому важливо не заполітизувати діяльність суду.
Валентин Сердюк, доктор юридичних наук, представник авторського колективу президентського законопроекту, наголосив, що цей документ фактично завершить антикорупційну вертикаль у нашій країні — НАБУ, САП, ВАС. Законопроект складається із шести розділів. ВАС ви-значається як вищий спеціалізований постійно діючий суд у судовій системі України. Пропонується, що суд складатиметься із суду першої інстанції та апеляційної палати. Детально виписано порядок призначення суддів, зокрема кваліфікаційні вимоги. До антикорупційного судді висувається вимога щодо значного досвіду роботи в міжнародних судових та антикорупційних організаціях, у сфері права та протидії й боротьби з корупцією. Конкурс на здобуття посад суддів антикорупційного суду проводитиметься за участі громадської ради — семи міжнародних експертів, які призначаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів за рекомендаціями міжнародних організацій. Члени громадської ради експертів повинні мати досвід роботи не менш як п’ять років у міжнародних антикорупційних організаціях, високий професійний рівень. Суддям та їх родинам буде надано охорону. Для моніторингу доброчесності суддів запроваджуватиметься дослідження за допомогою поліграфа (детектора брехні). Пропонується розташувати антикорупційні суди першої та апеляційної інстанції в окремих приміщеннях. Антикорупційний суд розглядатиме справи, в яких суми перевищують 30 тисяч доларів. Пропонується підняти цю планку, щоб Антикорупційний суд не був перевантажений дрібними справами.
Венеціанська комісія надала свої висновки до законопроекту, більшість із яких враховано. Зокрема, пропонується закріпити за Антикорупційним судом лише ті справи, які розглядає НАБУ. Однак, як свідчить міжнародний досвід, у цьому також є певні ризики.
Народні депутати застерігали, що основне завдання — не допустити, щоб до нового Антикорупційного суду потрапили... самі ж корупціонери. Олег Осуховський навів у приклад нещодавній конкурс до Верховного Суду. Юрій Дерев’янко висловив побоювання, що на конкурс до ВАС впливатимуть органи влади, зокрема адміністрація Президента. Олег Барна висловився проти того, що не зможуть брати участі в конкурсі особи, які впродовж минулих 10 років працювали у правоохоронних органах. Він запропонував дозволити таким особам брати участь у конкурсі, однак перед цим проходити дослідження на поліграфі. І зобов’язати всіх претендентів на посади суддів антикорупційного суду проходити через поліграф. «Президент перекинув м’яч на поле Верховної Ради. Це просто імітація бурхливої діяльності. Жоден законопроект не буде прийнято до завершення каденції Президента», — вважає Віктор Чумак.
Міжнародні експерти наголошували на тому, що Вища кваліфікаційна комісія суддів не повинна мати право вето на рішення експертної комісії щодо певних кандидатів. І не виключали, що Конституційний Суд може визнати певні норми закону неконституційними і заблокувати діяльність Антикорупційного суду.
Головною загрозою для законопроекту про конституційний суд є те, щоб у парламенті не було заблоковано процес його ухвалення. Адже юридична дискусія виходить на політичний рівень.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua