24—26 січня міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш перебуває з робочою поїздкою у Донецькій та Луганській областях. У місті Покровськ Донецької області він, зокрема, огляне придбані за рахунок державної субвенції і кошти місцевих бюджетів квартири для внутрішньо переміщених осіб та ознайомиться з початком роботи сучасного Центру надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що у 2017 році уряд схвалив «Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року» та виділив державну субвенцію для місцевих громад. Порядок її використання передбачає, що внутрішньо переміщені особи, які проживають у таких громадах, отримають від держави житло у тимчасове користування з правом викупу через п’ять років.
Крім того, завдяки новому обладнанню, також придбаному за кошти цієї субвенції, на повну потужність запрацюють Центри з надання адміністративних послуг (ЦНАП), що спростить процедуру отримання біоометричних паспортів та паспортів громадянина України не лише для переселенців, а й для мешканців тимчасово непідконтрольних територій.
Міністр зазначив, що в держбюджеті на 2018 рік передбачено 34 мільйони гривень, у тім числі для придбання на умовах співфінансування з місцевою владою квартир для внутрішньо переміщених осіб. «Це стало ще одним важливим кроком у справі підтримки територій, що зазнали негативного впливу через російську агресію. Тож завдання міністерства — спільно з місцевими радами забезпечити житлом та усім необхідним найвразливіші категорії внутрішньо переміщених осіб», — зазначив В. Черниш.
Під час відвідин Луганської області міністр разом із заступником голови Луганської облдержадміністрації Юрієм Клименком, керівником Попаснянської військово-цивільної адміністрації Сергієм Шакуном, головою Покровської міської ради Русланом Требушкіним та іншими керівниками місцевих органів влади ознайомиться з роботою деяких підприємств та об’єктів інфраструктури.
До речі, перед поїздкою на схід міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш провів зустріч зі спеціальним представником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером, під час якої було обговорено гуманітарну ситуацію вздовж лінії розмежування та на тимчасово непідконтрольних територіях.
«Населення, яке проживає вздовж лінії зіткнення та на тимчасово непідконтрольних територіях, щоденно зіштовхується з проблемами, що змушують людей стрімко зменшувати ресурси, щоб прогодувати себе, обігріти свою домівку чи купити ліки. З метою допомоги постраждалому населенню урядом України постійно забезпечується ефективна взаємодія з іншими країнами, міжнародними організаціями, які надають гуманітарну допомогу громадянам, що проживають на сході України по обидва боки лінії зітнення, та забезпечується доступ таких організацій до непідконтрольних територій», — зазначив В. Черниш.
Розповідаючи про втілення у 2017 році Плану заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, міністр підкреслив, що Україна не відмовляється від своїх громадян, які проживають на непідконтрольних територіях, та робитиме все можливе для їхньої реінтеграції.
Вітаючи такий підхід, К. Волкер висловив думку, що попри наявні перешкоди потрібно продовжувати допомагати людям, які проживають на непідконтрольних територіях та підтримувати зв’язок з ними. «Добра дискусія з міністром 
В. Чернишом про те, як Україна і США можуть працювати разом з міжнародними організаціями, щоб допомогти людям на контрольованих Росією частинах України та відновити її територіальну цілісність», — написав він у Твіттері.

Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ДОВІДКОВО

У 2017 році вісім тисяч пацієнтів із Донецької та Луганської областей отримали від UNICEF медичні препарати для безперервного лікування ВІЛ-інфекції, 500 пацієнтів отримали від МБФ «Альянс громадського здоров’я» протитуберкульозні препарати ІІ ряду, Міжнародний комітет Червоного хреста до-правив до медичних закладів цих областей 210 тисяч ампул інсуліну, завдяки чому хворі на цукровий діабет пацієнти мають доступ до життєво необхідного лікування.