Українці мають бути готові, окрім кору, і до спалаху дифтерії. Він може бути набагато масштабніший та страшніший за той, який Україна вже пережила у 90-х роках, коли на дифтерію захворіли майже 20 тисяч людей, з яких 696 померли.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець заявила, що рівень вакцинації українців сьогодні найнижчий в Європі і один із найнижчих за всю історію нашої країни. Від дифтерії вакциновано лише майже 47,5 відсотка дітей і набагато менше дорослих, і така картина недовакцинації спостерігається вже протягом кількох років.
Недостатня останніми роками просвітницька робота з боку МОЗ та МОН та постійні перебої з постачанням вакцин та сироваток призвели до того, що колективний імунітет до дифтерії знизився до критичного рівня, а тому спалах цієї небезпечної хвороби неминучий, і це справа дуже короткого часу.
«Я не раз попереджала чиновників, що їхня бездіяльність призведе до трагічних наслідків. На жаль, мої прогнози щодо кору справдилися. І дуже не хотілося б, щоб так само відбулося і з дифтерією», — зауважила Ольга Богомолець.
Адже дифтерія не тільки спричиняє такі важкі ускладнення, як неврити, нефроз, інфекційно-токсичний шок, міокардити, але й часто призводить до смерті.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець розповіла, що врятувати хворого можна лише вчасним введенням спеціальної сироватки. На жаль, разом із низьким рівнем вакцинації в Україні сироватки майже повністю відсутні за винятком кількох сотень доз, отриманих як гуманітарна допомога. За такої ситуації смертність від дифтерії може сягати 50 відсотків.
Як розпізнати дифтерію? Треба бити на сполох, якщо у вас:
1) різке підвищення температури;
2) загальна слабкість, підвищена сонливість;
3) підвищене серцебиття;
4) головний біль, запаморочення;
5) знижений апетит, нудота, блювота;
6) блідість шкіри;
7) біль у горлі, особливо при ковтанні;
8) почервоніння та набряк горла;
9) збільшення шийних лімфовузлів, набряк шиї;
10) збільшення зівного язичка, дужок, мигдалин, поява на них плівки сіро-білого кольору.
Усі ці симптоми разом є ознакою, що дифтерійна паличка почала виділяти токсин, який руйнує клітини організму. Інкубаційний період хвороби — від 2 до 10 днів, отже, перші симптоми хвороби, яка передається повітряно-крапельним шляхом, з’являться після контакту із хворим уже дуже скоро.
«Розраховувати, що завтра сироватки проти дифтерії з’являться в Україні та вас зможуть врятувати, — не варто. Досвід останніх двох років свідчить, що державні закупівлі медикаментів практично паралізовані, а МОЗ не спроможне впоратися з проблемою. Тому єдина можливість убезпечити себе від вкрай небезпечної хвороби — це зробити вакцинацію собі та своїм близьким і повторювати її кожні 10 років. Так ви не тільки захистите самих себе, а й зможете запобігти поширенню хвороби в масштабах цілої країни», — зазначила народний депутат Ольга Богомолець.

Прес-служба народного депутата Ольги Богомолець.