Новий гостросюжетний роман «На лінії зіткнення. Любов і ненависть» журналіста і письменника Богдана Кушніра щойно підготувало харківське видавництво «Фоліо». Це книжка про російсько-українську війну. Роман особливий, із загостреним сприйняттям реальності, бо автор під час боїв на сході служив у Силах спеціальних операцій Збройних Сил України. Як і в попередніх своїх романах, описує події, учасником або очевидцем яких йому доводилося бути.

Новий роман журналіста «Голосу України» Богдана Кушніра
«На лінії зіткнення. Любов і ненависть»
побачив світ у видавництві «Фоліо».

«На війні сюжети не вигадують, вони самі народжуються, — ділиться враженнями про новий роман Богдан Кушнір. — Кожен день — це чиєсь обірване життя, це горе і біда. Але на війні, як і в житті, чергуються горе і радість, любов і ненависть. Постаті простих, скромних людей досі стоять у мене перед очима. Мій роман про війну — війну часто невидиму, про яку можна лише здогадуватися. Мої герої не дають інтерв’ю, не виступають із трибун, їх не видно, але вони є, вони роблять свою справу тихо й непомітно».
У романі розповідається про протистояння українських та російських спецслужб на сході України. Противники з російської контррозвідки намагалися знищити фізично офіцера української розвідки, але він дивом вижив. Відгородившись від світу, герой роману оселився на занедбаній лісовій дачі й прагнув відомстити. Людині, яка все втратила, вже нічого не страшно. Він знаходить відраду на фронті, де зашкалює адреналін й життя наповнюється зовсім іншим змістом. Офіцер-розвідник таки зустрівся із своїм особистим ворогом віч-на-віч під час боїв на сході України.
Ця історія про протистояння спецслужб здається малоймовірною, але війна часто створює сюжети з непередбаченими ходами. Полювання на особистого ворога закінчується несподіваною розв’язкою: у цьому божевільному світі війни любов долає ненависть.
Богдан Кушнір — автор ще двох гостросюжетних романів про боротьбу розвідок «Помста оперативника розвідки» (2014) та «Невидима павутина» (2015), які побачили світ у видавництві «Ярославів Вал».
Ще в 2013 році він передбачив експансію Росії в Україну під виглядом Зимової Олімпіади в Сочі. Написав також документальні книжки «Як нам бути з Ро-
сією» (1996) та «Помилка Солженіцина» (2010).
Богдан Кушнір у 1995—1996 роках працював власним кореспондентом «Молоді України» в Москві. Викладав в університеті Франка паблік рилейшнз та журналістські розслідування. З 2010 року працює в парламентській газеті «Голос України».
Новий роман «На лінії зіткнення. Любов і ненависть» починається дещо несподівано — спогадами самого автора, де він описує подію, після якої вперше побачив в очах військових переляк: «Спекотного липневого дня ми лежали на мозаїчній підлозі у віллі луганського мільйонера — за три кілометри від лінії зіткнення. Йшов другий рік російсько-української війни. Мої військові друзі ковтали заспокійливі пілюлі. Уперше за два роки війни вдалися до заспокійливого. Не раз дивилися смерті в очі, пережили «гради» і «смерчі», а з колії їх вибила дорожня пригода.
Вранці просто під колеса їхнього УАЗа, що їхав на «передок», вискочила дівчинка. Якусь мить перед тим вона побачила однокласників по той бік дороги й стрімголов кинулася до них. Водій щосили, до болю в нозі, натиснув на педаль — уазик загальмував так різко, що заднє крісло відірвалося від підлоги. Колеса просунулися метрів чотири й спинилися впритул до переляканої школярки.
— Уявляєш, що б говорили: військові вбили дитину, — жахнувся водій.
У нього зсудомило ногу так, що кроку не міг ступити, а в старшого машини тиск піднявся до ста шістдесяти».
— Тема війни на сході гаряча і злободенна, хотілося б, щоб книжка якнайшвидше потрапила до читачів. І я вельми вдячний видавництву «Фоліо», яке за короткий час підготувало роман до друку», — каже Богдан Кушнір.

Володимир ІВАНЮК.