До уваги Уповноваженого Президента України з прав дитини

 

У жительки села Оситняжка, що в Кіровоградському районі, Ольги К. напередодні нового року відібрали дев’ятимісячну дитину, яку їй після народження віддала біологічна матір. Стосовно Ольги та її чоловіка Олександра відкрили кримінальне провадження, а хлопчика мають влаштувати у дитячий будинок.

За словами жінки, біологічна матір малюка, який народився у березні минулого року, ще з моменту вагітності пропонувала їй забрати хлоп’я, оскільки вже має двох дітей. Також, мовляв, їй складно ще й через те, що біологічний батько нині ув’язнений.
«Біологічна матір Максима (ім’я змінене) не захотіла залишати його собі, покинула. Ще коли вона була вагітна, то пропонувала дитину спочатку ще одній родині, а потім нам. Ми спершу відмовлялися, а потім пішли на поступки, але за умови, що документи оформимо як годиться, за законом. Щоб дитина була нашою офіційно. Після того, як ми забирали її з пологового будинку, пропонували залишитися з дитиною на кілька днів. Але вона відмовилася і покинула малюка через три години», — розповідає Ольга. Та стверджує, що відразу після появи дитини на світ сповістила місцевих медиків про те, що має новонароджене немовля. Ті, в свою чергу, повідомили про це службі у справах дітей Кіровоградської РДА.

Через неправильно оформлене свідоцтво скалічити долю? Запросто

«Служба написала в поліцію заяву про те, що нібито відбулася незаконна угода. Як нам пояснили, ми неправильно оформили свідоцтво про народження. Спочатку рідна матір хлопчика оформила свідоцтво на себе, а згодом ми почали його робити повторно. Мій чоловік визнав своє батьківство. Тепер нам кажуть, ми зробили все правильно, оскільки матір має право записати батьком дитини кого завгодно. Свідчень про те, що ми цю дитину хотіли купити, нема, що дитина утримувалася в неналежних умовах — також. Служба у справах дітей приїздила до нас протягом 9 місяців чотири рази. У них є акти, що все гаразд», — стверджує Ольга.
За словами жінки, нині біологічна матір хлопчика звинувачує їх із чоловіком у тому, що вони відібрали в неї дитину. Прийомні батьки заявляють: готові боротися за право на всиновлення.
«У нас є адвокат, нам його надали. Дитина для нас — це все. У нас просто вирвали душу і знищили її. Ми робимо усе можливе, щоб Максим залишився з нами. — заявляє Ольга. — У мене є старший син, рідний. Максим з’явився у нашому житті й також став для нас сином. Коли перебував у лікарні на обстеженні й побачив мене — назвав мамою, пригорнувся, цілував. Я вважаю Максима своїм сином».
За коментарем служби у справах дітей Кіровоградського району. «Ми вилучили дитину 28 грудня, згідно з повідомленням Національної поліції, оскільки підтвердився факт про те, що громадяни Ольга та Олександр виховують у себе дитину, яка не є їх рідною біологічною дитиною. Проблема в тому, що такі незаконні дії вчинила й біологічна матір, яка хотіла залишити цю дитину собі, але громадяни переконали її в тому, що можуть узяти її на виховання», — пояснює начальник служби у справах дітей Кіровоградської РДА Світлана Черненко.
«Дитина спочатку була зареєстрована на біологічну матір. Єдине, що жінка дала малюку, — по-батькові: Олександрович. А згодом прийомний батько визнав батьківство через ДРАЦС, і дитину оформили на нього. І тепер у свідоцтві про народження зазначений не біологічний батько, про це свідчать експертизи. Засідання комісії з захисту прав дітей уже було. Тепер готується розпорядження голови Кіровоградської РДА про переведення малюка до дитячого будинку»...
За інформацією районної служби у справах дітей, біологічна матір є племінницею прийомного батька дитини.
Чому малюка вилучили з сім’ї тільки тепер, попри те, що правоохоронців сповістили про факт іще торік навесні? Відповідають — проводили експертизи. В обласній поліції зазначають, що триває досудове слідство. Нині під домашнім арештом перебувають і прийомні батьки, і біологічна матір.
«У поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 149 «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини» стосовно трьох осіб — біологічної матері та родини, яка взяла дитину на утримання. Нині усім трьом підозрюваним у злочині обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту. Дитину забрали працівники служби у справах дітей Кіровоградської РДА. Її подальша доля вирішуватиметься в судовому порядку. Триває досудове слідство», — повідомила речник обласного управління поліції Віталіна Бевзенко.
Після завершення досудового розслідування справу розгляне суд.

Яна ДАР’ЄВА.

Кіровоградська область.

 

ФАКТ

У 2016 році з держбюджету було виділено 7 млрд грн на виховання 106 тисяч дітей, які перебувають в інтернатах. Залежно від типу закладу та його підпорядкування на одну дитину держава виділяє від 8 до 25 тис. грн на місяць. І таких коштів завжди не вистачає.

 

А ТИМ ЧАСОМ

У серпні 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки та План заходів з реалізації І етапу стратегії.
Вона покликана виявити дітей, які позбавлені батьківського піклування в реальності, проте не мають відповідного статусу. Нова реформа закликає або повернути їх у біологічні родини, створивши для цього належні умови, або охопити сімейними формами виховання.
Інше питання — відсутність кваліфікованих послуг із підтримки батьківства за місцем проживання. Це призводить до того, що дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, батьки самостійно влаштовують до інтернатних установ. На сьогодні таких дітей в Україні 22 тисячі. Щоб їх не віддавати туди, треба надавати соціальні послуги родині на місцевому рівні.

Руслан КОЛБАСА,
директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення 
Міністерства соціальної політики України.