Подарунок під новорічну ялинку для Тетяни Мальцевої із селища Миколаївка виявився абсолютно несподіваним — їй вручили ключі від будинку, хазяйкою якого вона стала. Дівчина із самого дитинства була позбавлена батьківського піклування. І, звичайно, не розраховувала на такий старт дорослого життя.
— Мрії здійснюються, потрібно тільки вірити. Недарма ми вручили Тетяні ключі від будинку відразу ж після Дня Святого Миколая. Новий рік дівчина відсвяткувала вже у власному домі», — розповіла голова Миколаївської районної державної адміністрації Одеської області Лариса Висоцька.
Зазначимо, будинок придбали відповідно до Стратегічного плану розвитку Одеської області «Розумний регіон» голови Одеської ОДА Максима Степанова, а також обласної, районної і селищної програм «Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб і молоді з їхнього числа на 2016—2018 роки».
А от у Захарівському районі завершується процес оформлення документів на купівлю соціального житла для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Загалом на квартирному обліку тут перебувають 46 дітей цієї категорії віком від 18 до 23 років. Семеро із них одержать соціальне житло вже на початку нинішнього року.
Зазначимо, що Захарівська райдержадміністрація підготувала пропозиції щодо трьох об’єктів для придбання соціального житла, але обласна комісія затвердила тільки два: будинок у райцентрі Захарівка вартістю 300 тис. грн і квартира тут же за 320 тис. грн.
Затишанська об’єднана територіальна громада запропонувала п’ять об’єктів для придбання соціального житла, але затверджені тільки чотири: квартира та будинок у Захарівці, будинки в селищі Затишшя і селі Перехрестове. При цьому в найбільшому будинку загальною площею 86,5 кв. м житимуть два рідні брати.
Загальна сума на придбання житла Затишанською ОТГ становила 1 млн 125 тис. грн.
— Це соціальне житло передається на баланс Захарівської селищної ради, Затишанської об’єднаної громади та Карабанівської сільради. Воно не підлягає приватизації або передачі у власність. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, можуть жити в наданих будинках і квартирах скільки завгодно. Але якщо місцева влада помітить, що житлом не користуються, то його можуть передати іншим дітям», — розповіла т. в. о. начальника служби у справах дітей Захарівської РДА Тетяна Співак.

Побачити за цифрами долі 

Є цифри, від яких не стає радісно, — йдеться про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у яких немає свого даху над головою.
В Одеській області черга на житло серед відповідних категорій незахищених громадян на 2016 рік становила 2500 осіб, в 2017-му вона поменшала до 1115.
Олена Самойлова, координатор регіональної компанії «Реалізація прав на житло дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і осіб з їхнього числа», керівник громадської організації «Центр захисту дітей», розповіла, що відповідний проект за підтримки соціально-екологічної неурядової організації NESEHNUTИ (Чехія) і правозахисного центру «Весна» (Білорусь) діяв в Одеській області протягом 2016—2017 рр.
— На початок 2016-го правозахисники звернули увагу, що в нашому регіоні немає програм із забезпечення житлом дітей-сиріт. Навесні того ж року відбувся публічний круглий стіл, де йшлося про шляхи вирішення проблеми. Незабаром були прийняті відповідні обласні й міські програми. У їхній підготовці брали участь представники громадськості, проводилися публічні слухання. І хоча обласну програму тоді не профінансували, деякі зміни до кінця року все-таки відбулися. До проблеми через публічні акції, виступи в ЗМІ, концерти вдалося привернути увагу і суспільства, і влади. У висновках Одеська обласна рада передбачила на фінансування цієї програми 10 000 000 гривень на два роки: 5 000 000 — на 2016-й і стільки ж — на 2017-й.
Олег Пашкевич, представник правозахисного центру «Весна», зазначив, що в Одеській області за останні два роки ситуація з наданням дітям-сиротам житла змінилася на краще:
— І за міською, і за обласною програмами житло дітям-сиротам уже надається. Проблема зрушила з місця. Виділення житла цій категорії активно триватиме і в 2018 році.
Представник служби у справах дітей Одеської ОДА Світлана Кузнєцова розповіла:
— Готуючи проект обласної програми надання житла дітям-сиротам на 2017—2018 рр., ми зрозуміли, що її слід зробити чіткою, вузькоспрямованою, конкретною. Ми відмовилися від сімейних гуртожитків, оскільки вони забезпечували молодь цієї категорії дахом над головою тільки на три роки, а далі ці люди знову залишалися ні із чим.
Ми почали вирішувати проблему через інвентаризацію житла, що перебуває на балансі суспільства, і його використання. У підсумку проблема забезпечення житлом вирішувалася остаточно — через купівлю. Ми також розглядали нежитлові споруди, реконструювали їх і переводили в статус житлових. Згодом на квартири в них видавалися ордери дітям-сиротам. Це дало певний результат і частково розв’язало проблему. Той ресурс, який у нас є, не розпорошується, а ефективно і якісно використовується.
Голова Одеської ОДА Максим Степанов узяв це питання під особистий контроль. Про те, що зроблене в цьому напрямі, практично щомісяця доповідається на селекторних нарадах. Як результат — у всіх районах уже прийняті місцеві програми, а потім цим почали займатися й на місцях. Субвенції з обласного бюджету розподілені й спрямовані в місцеві бюджети.
Дуже важливо, що держава нарешті звернула увагу на цю проблему. У листопаді 2017 року Кабінет Міністрів прийняв постанову про порядок виділення коштів на забезпечення житлом дітей-сиріт і придбання житла для створення будинків сімейного типу. З державного бюджету Одеська область одержала найбільшу за весь час субвенцію — 36,3 млн гривень. В облдержадміністрацію надійшло 96 пропозицій з купівлі соціального житла. На засіданні профільної комісії вирішили виділити 21,5 млн гривень на придбання 70 одиниць житла для дітей-сиріт, ще 14,74 млн грн — для ДБСТ. Ця субвенція мала бути освоєна до кінця 2017-го, тому інформація про закупівлі надходила чи не щогодини. Тож до кінця грудня майже сто жителів регіону із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, стали новоселами. Зокрема, у Татарбунарському районі придбали 8 об’єктів соціального житла, у Біляївському — 5, у Лиманському і Подільському — по 4.
— Загалом ми виходимо на цифру 120—130 одиниць житла на рік, і це дуже радує, — сказала Олена Самойлова, координатор регіональної компанії «Реалізація прав на житло дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і осіб з їхнього числа».
— Відбувається децентралізація. У громадах акумулюються значні кошти. Головне завдання — змусити владу на місцевому рівні й дітям-сиротам виділяти шматок бюджетного пирога.
Сьогодні багато пільгових категорій населення, які потребують забезпечення житлом. Саме нестача грошей для розв’язання цієї проблеми стопорить багато проблемних питань. 2013 року була прийнята перша програма із забезпечення житлом дітей-сиріт. Вона вийшла розпливчастою й неконкретною, багато було декларативних заяв і мало конкретних справ. Тому надалі плани стали розроблятися конкретні, глибокі, підкріплені фінансовою основою.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.