Про гостру необхідність продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом сьогодні говорять усі впливові економісти країни. Під час засідання Ради з фінансової стабільності, що відбулося днями, нові транші були названі головною запорукою нормалізації ситуації в економіці країни. Утім, через невиконання Києвом вимог МВФ (зокрема проблеми зі створенням Антикорупційного суду й проведенням низки попередньо узгоджених реформ) подальша реалізація програми розширеного фінансування (EFF) останнім часом опинилася під знаком питання. Майбутнє відносин між Україною та МВФ учора обговорювали Президент України Петро Порошенко з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард у Давосі в рамках участі в 48-му щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму.

Новий транш може надійти вже в травні

«Для нас дуже важливо продовжувати співпрацю з МВФ зараз, у 2018 році. Оскільки це не лише довіра міжнародних фінансових організацій, пов’язаних з макрофінансовою допомогою від ЄС, співпрацею зі Світовим банком, а й довіра інвесторів», — наголосив Президент за підсумками переговорів з директором-розпорядником фонду, повідомляє прес-служба глави держави.

Зі свого боку Крістін Лагард зазначила: «Я дуже задоволена продуктивними переговорами з Президентом Порошенком та членами його команди». Також вона висловила сподівання, що ті заходи, імплементація та планування яких обговорювалися, і над якими сторони продовжать працювати разом, будуть реалізовані. «Я особливо ціную майбутнє призначення незалежного та постійного керівника НБУ, оскільки це дуже необхідно», — підкреслила директор-розпорядник МВФ.

Після таких переговорів оптимістичні оцінки подальшій співпраці з МВФ дав і міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, Україна планує до травня виконати всі зобов’язання в рамках програми розширеного фінансування, що дасть їй змогу отримати черговий транш кредиту. «Я сподіваюся, що до травня, а може й раніше, умови будуть виконані», — сказав О. Данилюк у кулуарах «Українського сніданку» в Давосі, який відбувся учора.

Серед основних умов глава Мінфіну назвав ухвалення закону про Антикорупційний суд і призначення голови Національного банку України.

Чому важливо не втратити зв’язок із фондом?

На початку статті вже зазначалося, що цього року спеціалісти називають співпрацю з МВФ синонімом фінансової стабільності. Чому ж це так важливо? Адже раніше були періоди, коли Київ на роки припиняв відносини з фондом.

Річ у тім, що за даними НБУ у 2018—2019 роках настає піковий період виплат України за зовнішніми зобов’язаннями. «З огляду на необхідність повернення у 2018—2019 роках понад 10 млрд доларів США в рамках виплат за зовнішнім державним боргом ризик подальшої затримки з реалізацією програми з МВФ на сьогодні залишається ключовим для України. Рада з фінансової стабільності закликала всі зацікавлені державні органи сприяти продовженню співробітництва з МВФ та іншими міжнародними донорами», — уточнює прес-служба Нацбанку.

Водночас співпраця з МВФ важлива не лише самим фактом позичання грошей. Це сигнал для інших міжнародних фінансових установ та інвесторів, які у своїй діяльності звертають велику увагу на оцінки фонду. Тобто призупинення програми EFF означатиме зменшення й інвестицій, які нині вкрай необхідні.

Водночас Нацбанк виступив за початок нової програми МВФ для України з 2019 року. У НБУ розраховують, що 2018-го Україна зможе залучити ще 3,5 млрд доларів від МВФ. У фонді відповіли, що для продовження співробітництва Україна має ухвалити закон про приватизацію (що вже зроблено), створити Антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Наша довідка

Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), у рамках якої розраховує отримати майже 17 млрд доларів. 2015-го за цією програмою Київ отримав два транші — 5 млрд доларів у березні й 1,7 млрд доларів —
у серпні. У вересні 2016 року фонд виділив 1 млрд доларів.