У Державному архіві області відкрито ще одну документальну виставку до сторіччя Української революції. Цього разу її присвятили висвітленню подій 1917—1921 років тодішньою місцевою пресою.

На знімку: світлини провідників Української революції тепер будуть і в пам’яті айфона.

В експозиції представлені фотокопії окремих видань і текстів, світлини, документи. Така увага до періодики того часу зовсім не випадкова. Надто за умов, коли багато документів і матеріалів, які відображали реалії нашого державотворення, були просто знищені московсько-більшовицькою владою або вивезені до російських спецсховищ і залишаються недоступними для вітчизняних дослідників.
Натомість до 1991 року, за словами директора обласного архіву Валентини Гудим, змушували готувати збірники документів про «тріумфальну ходу радянської влади» та її «всенародну підтримку» в Україні... Хоча насправді більшість представницьких органів влади на Полтавщині підтримували політику Центральної Ради.
Про це писали тодішні газети, які, звісно, невдовзі стали «крамольними» й також опинилися «під замком». Заступник директора облархіву Тарас Пустовіт привернув увагу присутніх на відкритті виставки десятикласників першого міського ліцею до однієї з таких публікацій, у якій ідеться про збори в селі Абазівка, що під Полтавою. На них уже перші кроки провідників Центральної Ради до усамостійнення України були схвалені майже одностайно.
Ліцеїсти уважно слухали розповіді дослідників нашої минувшини, знайомилися з експозицією. І, звісно, фотографували експонати на свої смартфони й навіть робили селфі на тлі світлин провідників Української революції — Михайла Грушевського, Симона Петлюри, Володимира Винниченка та інших.
Такі своєрідні відкриті уроки для учнів і студентів біля цієї виставки архівісти планують влаштовувати й надалі.

Фото автора.