Щорічно в Україні реєструється майже сім тисяч опіків у дітей. Причина цих трагедій у переважній більшості — неуважність батьків. Особливо це стосується малюків до п’яти років, які травмуються здебільшого окропом. Чимало травм підлітків спричинено електрикою, зокрема, через бажання зробити селфі на електричках. Щоб уберегти дітей від опіків, врятувати їх життя, держава спільно з батьками витрачає щорічно понад мільярд гривень.

Водночас сотні дітей залишаються інвалідами, десятки, на жаль, гинуть. Як звести ці жахливі цифри до мінімуму, обговорили під час круглого столу «Шляхи зниження дитячого травматизму від опікової травми. Міжнародний та вітчизняний досвід — вчимося разом».

Захід було ініційовано головою Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольгою Богомолець (на знімку). Участь у ньому взяли представники Кабінету Міністрів, адміністрації Президента, міністерств охорони здоров’я, соціальної політики, освіти і науки, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, регіональних управлінь (департаментів) охорони здоров’я, освіти і науки, соціального захисту населення та територіальних підрозділів ДСНС України, а також представники зарубіжних і вітчизняних громадських та благодійних організацій, фахівці, науковці, експерти.

Мета круглого столу — зменшити кількість та наслідки опікового травматизму дітей. Для цього комітет розробив спеціальну міжвідомчу програму. Адже опіковій травмі у дітей можна запобігти завдяки чітко налагодженій профілактичній роботі, яка, на відміну від лікування, не потребує значних фінансових затрат.

«Упевнена, що протягом декількох років ми зменшимо кількість опіків у дітей, як мінімум удвічі. А це означає сотні врятованих життів. Тож заощаджені кошти можна буде витрачати на невиліковно хворих дітей», — наголосила О. Богомолець.

Як приклад було наведено Львівську область, де протягом 2012—2016 років Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА у співпраці з неурядовою організацією «Doctors Collaborating to Help Children, Corporation» та Гарвардським медичним університетом (Бостон, США) реалізує спільний україно-американський освітній проект «Проти опіків». Його ініціатор — професор Гарвардської медичної школи і лікар бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children Геннадій Фузайлов.

Мета проекту — покращення базової обізнаності батьків щодо заходів попередження опікової травми у дітей від 1 до 5 років; навчання батьків методів надання першої допомоги при опіках та алгоритму дій у таких ситуаціях; зменшення частоти опікової травми у дітей у віковій групі 1—5 років. У рамках проекту, зокрема, було надруковано та розповсюджено десятки тисяч буклетів та тематичних плакатів, розроблено плакати інфографіки з надання першої медичної допомоги, проведено масові заходи для батьків та дітей. Також під час реалізації проекту проводилося навчання майбутніх батьків у «Школах відповідального батьківства» при жіночих консультаціях.

Цей проект, наголосила О. Богомолець, є доволі успішним. До речі, Львівська область має один із найнижчих показників за кількістю термічних та хімічних опіків серед дітей. «Тож наше завдання — поширити проект на всю країну», — зауважила голова комітету.

Власне, щоб налагодити профілактичну роботу, потрібна координація багатьох міністерств та відомств. Зокрема, це стосується державних адміністрацій, Міносвіти, Мінохорони здоров’я, ДСНС тощо. Відповідна робота може проводитися на рівні сімейних лікарів, у жіночих консультаціях, школах материнства. Це можуть бути відкриті уроки або квести для дітей: молодшої школи — знайди небезпечний предмет, середньої школи — надай першу допомогу, для старшої школи — візьми відповідальність за меншого.

Крім того, комітет оголосив конкурс на кращу візуалізацію рятівного ЗОНТу. ЗОНТ — це абревіатура, яка пояснить, як правильно надавати першу допомогу при опіках. Тому що незнання цього призводить до значного погіршення і збільшення ступеню тяжкості опіків. Зазвичай народні поради рекомендують при опіках застосовувати олію, сало, гусячий жир, зубну пасту, томатний сік, лід. Усе це робити категорично не можна!

Абревіатура ЗОНТ пояснює, як правильно надати першу допомогу при опіках:

З — зрізати одяг з уражених ділянок.
О — охолодити у холодній воді (не нижче 10 градусів) протягом не менше 20 хвилин. Це охолодження зменшить ступінь опіку.
Н — накласти стерильну суху пов’язку без застосування мазі або крему.
Т — зателефонувати 103.

Переможець конкурсу отримає грошову винагороду в сумі п’ять тисяч гривень. Роботи потрібно надсилати до першого квітня на електронну адресу opikam. ni@gmail. com. Участь у ньому може взяти будь-хто, жодних обмежень немає.

Така візуалізація, переконана О. Богомолець, також сприятиме зменшенню опікового травматизму.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.