Ухвалення Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» — це історичне рішення українського парламенту. Про це заявила народний депутат фракції «Народний Фронт» Олена Бойко.

Також вона зазначила, що головним завданням цього закону є визнання Росії державою-агресором, створення нової правової основи для вирішення завдання з відсічі ворожій агресії, а у перспективі — для відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону.

Ухвалений закон, за словами парламентарія, дасть змогу чітко захистити права та інтереси України в ході ймовірної миротворчої операції ООН на Донбасі. «На жаль, жоден закон не зможе ані зупинити війну, ані захистити мирне населення на окупованих територіях. Тут не повинно бути жодних ілюзій чи політичних маніпуляцій. Але це стане проясненням правової позиції України щодо злочинів Кремля. Саме це, зокрема, дозволить поширити норми міжнародного права на окуповані території щодо обов’язків країни-окупанта, дасть змогу розширити українські та міжнародні санкції проти Російської Федерації. Це перший крок формування консолідованої правової претензії до Росії за усі збитки внаслідок агресії та окупації», — наголосила вона.

Також депутат нагадала, що законопроект пройшов важкий шлях.

«Він розглядався у різних комітетах Верховної Ради України, мав широку суспільну дискусію. Саме «Народний Фронт» наполіг на тому, щоб із законопроекту були вилучені положення щодо «мінських домовленостей». Ми вимагали визнання Російської Федерації агресором, а захоплені території — окупованими. Важливо те, що незважаючи на численні провокації, ухвалення цього закону продемонструвало світу чітку позицію всієї об’єднаної української влади. І я переконана, що український парламент здатен і надалі давати відсіч провокаторам та захищати національні інтереси. Тож закликаємо до єднання у боротьбі за українську державу, за незалежність, за право кожного громадянина на мирне небо, безпеку на рідній землі, а для наших дітей — безтурботне невоєнне дитинство», — сказала Олена Бойко.