У Комітеті Верховної Ради у закордонних справах триває підготовка до другого читання проекту закону «Про дипломатичну службу» (реєстр. № 7322). Внесений Президентом законопроект розроблено з метою реформування дипломатичної служби на виконання Стратегії сталого розвитку «Україна-2020». Необхідність його ухвалення зумовлена також приведенням законодавства про дипломатичну службу у відповідність із Законом «Про державну службу», що набрав чинності у травні 2016 року.

Проект законодавчо закріплює особливості діяльності органів дипломатичної служби, вступу на неї, визначення порядку її проходження та припинення, вирішення питання щодо категоризації дипломатичних посад з урахуванням вимог та стандартів державної служби тощо. Документ унормовує також питання визначення специфіки оплати праці, соціального та медичного забезпечення працівників дипломатичної служби.

Новелами у законопроекті є положення, що стосуються підходів до професійного навчання посадових осіб дипломатичної служби у галузевому закладі післядипломної освіти. А також врегулювання питання перебування посадових осіб дипломатичної служби у розпорядженні Міністерства закордонних справ України перед направленням у довготермінове відрядження для професійної підготовки та після завершення такого відрядження.

Відповідно до пояснювальної записки, підписаної заступником глави адміністрації Президента Костянтином Єлісєєвим, реалізація положень закону потребуватиме додаткових витрат із Державного бюджету на рівні      62,6 млн гривень.

Проте Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради висловило до тексту законопроекту низку зауважень. Експерти, зокрема, наголосили, що відповідно до Основного Закону Президент, Верховна Рада та Кабмін наділені повноваженнями у сфері зовнішньополітичних відносин.

Натомість, у проекті закону містяться новели, які не повною мірою узгоджуються з конституційними положеннями. Так, пропонується надати повноваження Президенту затверджувати положення про закордонні дипломатичні установи України, визначати статус, завдання та функції спеціальних місій, а також делегацій на сесії статутних органів міжнародних організацій.

Крім того, під час підготовки проекту до другого читання до нього надійшло 145 поправок. Після їх розгляду та доопрацювання документа в комітеті вважають, що у лютому його можна буде винести на розгляд сесійної зали.

«Новий закон про дипломатичну службу готовий до ухвалення», —зауважила представниця комітету Світлана Заліщук. «Наша робоча група під керівництвом заступника голови комітету Бориса Тарасюка завершила роботу. Це спроба модернізувати нашу дипломатію, посилити дипломатичний фронт. Нам вдалося прибрати «хотєлки» окремих людей, але попереду ще горнило голосування в залі парламенту. В якій формі текст доживе до свого повноцінного народження — ще покаже час», — наголосила вона.