На прикладі Чмирівської об’єднаної територіальної громади можна зайвий раз переконатися в тому, наскільки важливо мати ініціативну та боєздатну команду.

 

Голова Чмирівської ОТГ Сергій Войтенко.

 

Після ремонту в садочку тепло та затишно. 

 

Заробляти, економити і передбачати

— Приїжджайте до нас десь через місяць. Думаю, тоді ми справимо одразу два новосілля — в Центрі надання адміністративних послуг та в офісі виконавчого апарату громади.
Голова Чмирівської ОТГ Сергій Войтенко не приховував свого задоволення, показуючи двоповерхову споруду, в якій повним ходом ішли ремонтні роботи. Колись ця будова належала місцевому колгоспу, потім — одному підприємцю, а віднині стала власністю громади. Вона викупила її за 1,3 мільйона гривень та ще 5 мільйонів гривень виділила на ремонт.
— Дивіться, як тут гарно, — тішився голова. — Колишній власник свого часу зробив на території два озера, в яких плавали лебеді, висадив ялини. Ми все це відновимо: і озера почистимо, і лебедів заведемо, і квітники зробимо, щоб люди, які прийдуть до нас у справах, могли тут ще й добре відпочити.
І віриться, що саме так і буде, бо Чмирівська громада, якій у грудні виповнився рік, упевнено доводить свою спроможність. Скажімо, навряд чи раніше вона дозволила б собі купити таке солідне приміщення та ще й виділити на його ремонт значну суму коштів. Нині таке придбання стало можливе, бо громада за рік отримала додатково 8 мільйонів гривень власного прибутку. Можливо, не такі вже й великі гроші, але це лише початок. За рік, що минув, вчилися заробляти, економити, передбачати і загалом заробили та поклали до «кишені» громади 12,5 мільйона гривень. Понад половину яких становить податок на прибуток. Весь торішній бюджет ОТГ — 37 мільйонів гривень, з яких 24,5 мільйона — це додаткові субвенції та дотації. Звичайно, до об’єднання таких коштів у громади не було. До речі, за прогнозом, у перший рік свого існування вона мала отримати приблизно 4 мільйони гривень прибутку, але заробила вдвічі більше. Раціонально й розпорядились грошима. Не просто латали дірки, а серйозно працювали над проектами. Їх було дев’ять, і всі  виконано. Чмирівська громада, до речі, стала єдиною в області, яка впоралась із проектами зі стовідсотковим результатом.
ОТГ об’єднує три громади: саму Чмирівку як головний адміністративний центр, Вишневе та Бутове. Об’єднали не лише населені пункти, а й їх проблеми, які не вирішувались протягом десятків років.
Звісно, обійняти неосяжне не можна одразу, бо потрібні не лише досвід та кошти, а й єдність поглядів та прагнень, адекватне сприймання населенням самого процесу становлення громади. Отже, команді Сергія Войтенка, більшість в якій становлять жінки, довелося долати чимало «підводних рифів», щоб не зійти з накресленого курсу.
Зробили багато. Провели реконструкцію водовідведення з установкою сантехніки та облаштуванням теплої підлоги в дитячому садочку «Топольок», придбали шкільний автобус для підвезення дітей у Вишневську школу, а ще встановили тут нове опалення, створили зону відпочинку та кімнати для творчості. З’явилося у Чмирівці й вуличне освітлення за інноваційними технологіями, реалізується ще кілька проектів з обладнання ЦНАПу. Крім того, розроблено проект поліпшення водопостачання в селі Горіхове та запуску мережі водозабезпечення. Уже проведено демонтаж старої напірної башти та встановлено нову, до якої підключається мережа водопроводу. Паралельно встановлюються лічильники для вразливої категорії населення. Цей проект, до речі, посів друге місце в рейтингу переможців обласного конкурсу місцевого розвитку. Далі, дбаючи про благоустрій сіл, придбали екскаватор-навантажувач із причепом, контейнери для побутових відходів. Адже вивезення сміття продовжує залишатись великою проблемою сільської місцевості. Свого полігона побутових відходів у Чмирівки немає.
— Нам пропонують проект побудови полігона з невеличкою електростанцією. Вона працюватиме з використанням продукту переробки сміття і дасть змогу мати свою електроенергію. На жаль, у нас поки що немає 80 мільйонів гривень, щоб втілити цей проект у життя, — розповідає заступник голови ОТГ Сергій Яришев. — Але від цієї ідеї ми не відмовляємося. Мотивацію маємо, отже, тільки-но добре станемо на ноги, повернемося і до полігона твердих відходів.

З думкою про завтра

Але, як на мене, то Чмирівка більше приваблює не господарським та прагматичним підходом, а насамперед своєю філософією, ідеологією та далекоглядністю. Тобто все, що робиться сьогодні, розраховано на перспективу, на тих, хто поповнить громаду в недалекому майбутньому. І логіка такої позиції цілком виправдана. Скажімо, за останній час у дошкільних закладах громади збільшилась кількість дітей, і наповнюваність у садочках нині становить 120 відсотків. Як показало життя, слід відкривати дитсадок у Бутовому, бо народжуваність у селі круто пішла вгору. Такий прогрес дає зрозуміти, що молодь у селі залишається, отже, слід подбати і про молоді сім’ї, і про їх діточок, створити для них умови для комфортного проживання. На це і спрямована стратегія розвитку громади.
Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Наталя Приходько пояснює головні завдання:
— Насамперед ми повинні забезпечити якісну освіту, надати конкурентну спроможність нашим випускникам на ринку праці і соціально підтримати дітей, молодь та сім’ї. Як один із напрямів ми обрали підтримку обдарованої молоді, для чого прийняли спеціальну програму до 2020 року. У ній зроблено акцент на оздоровленні дітей. Обдарована молодь — це і наші спортсмени. У нас є добрі зрушення і в цій галузі. При кожному з трьох спортивних клубів працюють молоді та перспективні керівники волейбольних та футбольних секцій, які створили команди і проводять серед них змагання. Нам потрібне футбольне поле, і ми його створюємо в Бутовому. Вже маємо всі проектні документи для будівництва такого спортивного об’єкта із сучасним покриттям, щоб на ньому могли грати і спортивні команди з-за кордону. Тільки-но прийде тепло, розпочнемо роботи.
Маємо і дитячу музичну школу. Нині в ній навчаються 54 дитини, які займаються фортепіано, народними інструментами, вокалом і хоровим співом. Контингент учнів стабільний, і це нас дуже тішить і надихає. Сподіваємося, що виграємо проект на 24 мільйони гривень, який називається «Єдиний освітній простір», і забезпечимо всі наші школи та садочки сучасним обладнанням, а потім визначатимемося з опорною школою. Перед Новорічними святами ми забезпечили школярів моноблоками, проекторами, ноутбуками, тенісними столами.

«Громада селянська — всьому голова»

Керівники громади переконують, що робота, яка розпочалась після створення ОТГ, певним чином впливає на мешканців сіл, підвищуючи їхню активність та самореалізацію. Щоправда, є й такі, хто досі спостерігає: піде громада вперед чи у зворотному напрямку? Але виконавчий апарат громади намагається не давати шансів усіляким сумнівам. Важливим вважають навіть те, щоб їхня сільська «республіка» мала свої гімн, прапор та герб.
— Оголосивши конкурс на проект гімну, прапора та герба Чмирівської громади, ми, якщо чесно, очікували отримати дві-три пропозиції і зовсім не сподівалися, що учасників буде так багато, — розповідає Наталя Приходько. — Втішило те, що надійшло багато дитячих робіт. Загалом отримали понад 30 заявок стосовно герба та прапора. Викладачі музичної школи попрацювали над мелодією гімну. Там є такі слова: «Громада селянська — всьому голова, і люди села — це найбільша скарбниця. Ідуть рано-вранці у степ, на поля, працюють, стрічають гуртом зоряницю».

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото автора.

Луганська область.

 

КОМЕНТАР

Радник міністра соціальної політики, представник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Яна ЛЮБИМОВА:
— Пишаюся Чмирівською громадою, якій я допомагаю, бо вона надзвичайно передова та ініціативна, активно береться за цікаві для неї проекти. Так біля школи буде створено майданчик із гойдалками, який сприятиме спілкуванню дітей з інвалідністю зі своїми здоровими однолітками. А в самій школі в 2018 році буде реалізовано компоненти інклюзивної освіти. Громада вчасно і сучасно реагує на ці проблеми. Крім того, приємно відзначити, що тут серйозно працюють над своїм брендом. Розроблено книжку, яка розповідає про громаду, щоб вона мала туристичну привабливість, бо тут є намагання розвивати «зелений туризм». У Чмирівки є своя «фішка», пов’язана з відомим романом «Дванадцять стільців». Прототипами Старгорода та Чмаровки, через які їхав Остап Бендер, стали Старобільськ та Чмирівка. Як відомо з історії, свій роман автори почали писати саме в Старобільську. Невдовзі делегація громади з десяти людей із залученням місцевих підприємців поїде на Івано-Франківщину до селища Татарів, де вивчатиме досвід впровадження «зеленого туризму». Він однозначно вплине на поліпшення економіки громади.