З 90-річчям Володимира Мануїловича Кулія — корінного рівнянина, якого краєзнавці називають «ходячою енциклопедією» Рівного, привітав міський голова Володимир Хомко (на знімку), побажав йому міцного здоров’я, позитивних емоцій та душевної рівноваги.

Ювіляр В. Кулій, його дружина Г. Кулій, міський голова Рівного В. Хомко.

Ювіляр — унікальна людина. Він знає всі рівненські закутки, може годинами розповідати про всілякі подробиці міського життя далеких 30-х, пам’ятає сотні імен земляків, з якими пов’язана історія обласного центру. До пана Володимира десятки разів зверталися по консультації і поради дослідники минувшини, журналісти і документалісти, його спогади вміщено у книжках, наукових статтях та монографіях.
Володимиру Мануїловичу і його родині випала нелегка доля, яка спіткала тисячі українців у повоєнні 40-ті, коли їх незаконно і жорстоко карала репресивна радянська машина ув’язненням і вивезенням до Сибіру. Після війни за так звану «антирадянську пропаганду» органами КДБ він був ув’язнений, 
1949-го з Дубенської в’язниці його етапом відправили до Єрцево — всіма забутого селища в тайзі, а у 1950-му — на довічне поселення до Томська.
Попри всі страждання безневинно репресованих, вірне подружжя Куліїв — Ганна Олексіївна та Володимир Мануїлович — повернулося в рідне місто, в батьківську домівку, де вони нині мешкають і де гостинно зустрічали численних гостей, які прийшли привітати ювіляра.

Микола ПРОКОПЧУК.
Фото автора.

Рівне.