Цей рік нарешті має стати для нашої армії роком оснащення військовою технікою та озброєнням дійсно по-новому. Якщо перед початком війни ЗСУ бракувало справної техніки, а після двох «котлів» ми втратили майже 80% боєздатного озброєння, то, звісно, після 2014-го постала нагальна потреба, по-перше, відновити втрати, а по-друге — забезпечити технікою нові частини. Про це розповів в інтерв’ю «Апострофу» директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. Нині, за його словами, на часі питання якісного переоснащення військ. Перелік нових зразків ОВТ, які перебувають на різних ступенях виготовлення, в рамках державної програми розвитку Збройних Сил і оборонно-промислового комплексу достатньо великий.

На думку експерта, у 2018 році українська армія отримає ракетний комплекс «Вільха», який пройшов цикл випробувань. Він буде прийнятий на озброєння як головна ударна сила, що спроможна вражати цілі противника на відстані щонайменше до 200 км у тій версії, яка пройшла випробування. «Також ми отримали широкий спектр протитанкових ракетних комплексів, які виробляє КБ «Луч»: починаючи від «Корсара» з дальністю до 2,5 км і до «Стугни» з дальністю 5 км. Кількість комплексів вимірюється сотнями, а кількість ракет — тисячами, це значно більше, ніж минулого року. Уже цього достатньо, щоб посилити протитанковий компонент, навіть не згадуючи про американські «Javelin», які радше є політичним кроком, аніж безпосередньо засобом посилення нашого військового потенціалу», — зазначив С. Згурець.
За його інформацією, ЗСУ отримають батальйонні комплекти БТР-4, батальйонні комплекти бронетранспортера БТР-3, перші машини в серійному виготовленні, легкі броньовані машини «Дозор», броньовані машини «Козак», які пройшли випробування й використовуються з кінця минулого року. Також до війська надійдуть модернізовані танки Т-64.
Вітчизняний оборонпром починає процес глибокої модернізації винищувачів МіГ-29 і Су-27. Вони суттєво підвищать можливість нашої авіації виявляти цілі противника в повітрі й знищувати його на землі, використовуючи нові керовані засоби ураження, які розробляються й виготовлятимуться в Україні. У протиповітряній обороні також очікується великий крок уперед, стверджує аналітик. «І досвід вдалих пусків, і комплексні роботи, які здійснюються нашими державними й приватними підприємствами, дають змогу говорити про те, що наш протиповітряний щит стане достатньо сильним за рахунок заходів щодо посилення потенціалу комплексів С-300, «Бук», введення до складу Збройних Сил комплексів типу «Куб», здійснення робіт з модернізації комплексу С-125, приведення до бойового стану комплексів С-300В1, закупівлі великої кількості радіолокаційних станцій різного рівня», — каже він.
Розпочато роботи, які скеровані насамперед на підвищення автоматизації процесів бойового управління артилерією. Цього року суттєво збільшено замовлення державним і приватним виробникам безпілотних комплексів. Це значно покращить обізнаність наших військ на полі бою щодо стану справ у противника, дасть змогу застосовувати різні типи артилерії й забезпечить ефективніше виконання завдань.
У рамках державних гарантій поновлено спорудження кораблів класу «Корвет», реалізується програма щодо будівництва малих ракетних катерів, здійснюються проекти, пов’язані з виробництвом десантно-штурмових катерів типу «Кентавр».
«Фактично за кожним напрямком є проекти, які армія отримає або цьогоріч, або в найближчі 2—3 роки, враховуючи складність, зокрема, виготовлення танка «Оплот», здійснення робіт з комплексу «Сапсан» або «Грім-2». Те саме стосується виготовлення літаків Ан-148 для потреб ЗСУ в рамках державних гарантій — це щонайменше трирічні проекти, — констатує директор Defense Express. — Головне, щоб наша оборонна промисловість почала виготовляти продукцію системно, планово, з мінімальними збоями, тобто уникала ризиків і проблем двох попередніх років».
Минулого тижня ЗМІ жваво обговорювали висловлювання генерал-лейтенанта (у відставці), який до грудня 2017 року командував сухопутними силами США в Європі, Бена Годжеса, що, мовляв, Україна виробляє танки на експорт і водночас просить Сполучені Штати надати їй протитанкові комплекси «Javelin». Про це американський військовий сказав на брифінгу в Гельсінській комісії, присвяченому європейській безпеці, згадуючи свій візит на Харківський танковий завод. Щоправда, його емоційні враження від побаченого на українському підприємстві здебільшого подавалися як певне обурення...
По-перше, побачені на території ХТЗ новенькі танки, адресовані Таїланду в рамках контракту, укладеного ще 2011 року, кажуть фахівці. А по-друге, генерал Годжес говорив про те, що Україна має технічну спроможність виробляти сучасні зразки озброєння, але недостатня координація в оборонній сфері та відсутність прозорості не дозволяє їй це робити. «Я не експерт, але вони могли б виробляти більше, але ми повертаємось до того, якою є структура їхньої економіки і як працює парламентський нагляд», — зазначив він, передає «Голос Америки».
Дійсно, вітчизняний оборонпром має великий потенціал. Зокрема він здатен виробляти й протитанкові комплекси. Так, КБ «Луч» спеціалізується на лінійці керованих протитанкових засобів, які постачаються до українського війська — це «Корсар», «Стугна», «Комбат», «Конус», «Falarick», «Вільха».
Комплекси «Корсар» і «Стугна» — проекти, розроблені ще до початку бойових дій на сході. І до того часу вони теж експортувалися, бо не були затребувані в Україні. Як кажуть військові експерти, КБ «Луч» неодноразово пропонувало свої вироби для оснащення нашої армії, але до 2014-го вважалося, що вони не потрібні... Цього року ЗСУ мають отримати щонайменше 800 пускових установок різних типів — від «Корсара» до «Стугни».
Щодо «Javelin», то, як припустив міністр оборони України Степан Полторак, точна дата початку поставок американських протитанкових ракетних комплексів стане відома після його візиту до США, який має відбутися 2 лютого. Але ЗСУ вже отримали наказ готуватися до прийняття на озброєння американських ПТРК. За словами начальника Генштабу ЗСУ, особовий склад вчиться використовувати «Javelin». На думку експертів, цю технологічну зброю отримають наші найкраще навчені підрозділи, зокрема, Сили спеціальних операцій та Десантно-штурмові війська.

Ольга ВІТЕР.