Оборона Донецького аеропорту стала одним із найдраматичніших епізодів конфлікту на сході. Вона тривала 242 дні — з 26 травня 2014-го по 20 січня 2015 року. Безперервні обстріли, вибухи, труїння невідомим газом захисників аеропорту... А його оборонці, герої- «кіборги», уособлювали героїзм, сміливість і відчайдушність, адже вони обстоювали нашу незалежну країну.
 

Серед захисників старого термінала Донецького аеропорту був і військовослужбовець 3-го полку спецпризначення, а нині оператор військового обліку і бронювання Новгородківського районного військового комісаріату Олександр Нагорний (на знімку).

Скромний, врівноважений і вихований чоловік не вважає себе героєм, за його словами — він виконував свій громадянський обов’язок.

Його служба з охорони диспетчерської вежі припала саме на початок боїв в аеропорту. І хоч воював Олександр недовго, пережити і побачити довелося дуже багато. З його слів, боронили аеропорт звичайні хлопці. Вони просто не хотіли, щоб була війна, щоб ворог дійшов до їхніх міст і сіл. А вижити там їм допомагали думки про рідних та молитви.

Найтяжчий для Олександра Нагорного був день 26 травня 2014 року. Тоді аеропорт обстрілювали і з неба, і на землі. Вогонь сепаратистів не давав нашим воїнам і хвилини перепочинку. Тоді Сашко дістав осколкове поранення. Три дні санінструктор групи, як міг, підтримував Олександра, поки його не вивезли з термінала. Потім — тривале лікування у військових госпіталях Харкова та Ірпеня, реабілітація і знову повернення на службу в рідний полк...

Нині у Олександра Нагорного все добре, він люблячий чоловік і турботливий татусь — у нього підростає маленький синочок Сашуня. Робота, родина, друзі — ніби все в порядку, але забути ті страшні дні несила. Та і війна не закінчилася. За словами воїна, всім нам потрібно пам’ятати, що мир і тиша в наших містах і селах, в наших домівках — завдяки мужнім людям, які воювали і воюють на сході.

Тож ми не маємо права забути події у Донецькому аеропорту, забути загиблих українських військовослужбовців — звичайних хлопців, які пройшли пекло. Полеглих і тих, хто вижив і нині живе і працює серед нас. Спасибі вам за мир і спокій у рідному краї!

Кіровоградська область.

Фото автора.