Досвідчені керівники знають, що коли робота не вдається, пиши більше наказів, вказівок, розпоряджень. Навіть абревіатуру для цього придумали: ІБД — імітація бурхливої діяльності. Славетна ДНР щодо цього аж ніяк не є винятком. Її ватажок О. Захарченко користується цим, як то кажуть, на повну — як писав поет О. Мандельштам, «строчит за указом указ: кому в нос, кому в лоб, кому в глаз». 

Буквально днями правитель видав черговий указ, який забороняє держслужбовцям (а це ціла армія лікарів, працівників освіти, комунальної сфери тощо) поїздки на територію, підконтрольну українському уряду. Пояснення просте: для запобігання терористичній і диверсійній діяльності противника та ворожій агітації.

Цей захід першими відчули пенсіонери, як працюють. Адже зарплата на підприємствах і в установах ДНР така, що на неї двох канарок не прогодуєш, тому українська пенсія слугувала великою підмогою для забезпечення сім’ї. Тепер, на жаль, цієї допомоги пенсіонери позбулися.

Ці поїздки на територію України й раніше були пов’язані зі значними труднощами й витратами. Так, на поїздку, скажімо, до Покровська через багатогодинні простої на контрольно-пропускних пунктах могла знадобитися доба, а то й дві, і вартість проїзду в маршрутках обходилися в півтисячі гривень в один бік, але люди все-таки вважали цю справу виправданою. Тепер ця дорога для держслужбовців, серед яких чимало пенсіонерів, геть-чисто закрита — обходься тим, що платять як зарплату.

Заборона, крім боротьби зі шкідливим впливом, обумовлена й тим, щоб зміцнити становище ДНР і відповідно — її владу. А спосіб для цього відомий ще здавна, його висловив знаменитий російський письменник Гліб Успенський, який свого часу писав: що принцип «держать и не пущать» застосовувався у всіх сферах російського життя.

Тепер ось цю нехитру формулу взяли на озброєння й правителі псевдореспубліки: за межі ДНР «не пущать», а найнепокірніших тягнути в підвали спецслужб.

Демократія!

Малюнок автора.