У Запоріжжі відбулась зустріч народного депутата України, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альони Бабак (на знімку) із представниками громади міста.

Головною темою обговорень стали законодавчі зміни в житлово-комунальному господарстві та нарахуванні субсидій за новими нормами.

Як відомо, відповідна постанова Кабінету Міністрів України стосовно нарахування субсидій набула чинності першого січня. І передусім вона стосується ОСББ.

За словами представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, їх фактично змусять зареєструвати себе як компанії, що надають послуги.
— Управління праці і соціального захисту населення зобов’язує нас відкривати рахунки в органах Державного казначейства як компанії, які надають послуги з утримання будинку, — розповідає голова правління ОСББ «Квіткова алея» Дмитро Коба. —

Проте ОСББ — це форма правління, ми не є комунальним підприємством. Якщо ми зважимося на цей крок і відкриємо рахунок у казначействі, то можемо втратити наш статус «неприбутковості», через що будемо зобов’язані сплачувати податок у 20 відсотків із наших внесків на утримання будинку. Нині ми чекаємо на компенсації субсидій за 2017 рік, які досі не були перераховані на рахунок нашого ОСББ. А вже нові компенсації держава перераховуватиме лише на рахунки в казначействі.

На початку року представники ОСББ на загальних зборах встановили розмір внесків на обслуговування будинків. Проте тепер об’єднання фактично не мають механізму, як відшкодовувати субсидії.

— Наша спілка вже понад 21 рік представляє інтереси ЖБК і ОСББ у Запоріжжі. На сьогодні є багато питань, які потребують вирішення на рівні держави. Управління праці і соціального захисту населення країни не розуміють специфіки ОСББ, що не є прибутковими компаніями та не надають послуг. Люди об’єдналися в ОСББ, щоб самим займатися своїм будинком, і для цього самі формують розмір внесків на утримання будинку. У цю суму входить як саме утримання будинку, так і резервний та ремонтний фонди, — каже голова спілки об’єднання ЖБК і ОСББ міста Запоріжжя Людмила Шанц.

— Згадувана вище постанова Кабінету Міністрів, яка стосується питання нарахування субсидій за житлово-комунальні послуги, виключила з переліку суб’єктів, яким держава відшкодовує субсидії, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, — зазначила народний депутат, член парламентської фракції «Об’єднання «Самопоміч» Альона Бабак.

Водночас вона прокоментувала можливе зростання цін на газ і, як наслідок, на опалення: «Сьогодні МВФ наполягає на тому, щоб ціна українського газу прирівнювалася до ціни імпорту — так званого імпортного паритету цін. Водночас понад 60 відсотків газу, що ми споживаємо, видобувається в Україні. І ми розуміємо, що видобуток газу в Україні коштує менше, ніж його видобуток в Європі. Тому ми можемо дещо зменшити ціну газу порівняно з імпортною. Такий підхід був запропонований Президентом: вартість газу, видобутого в Україні, розраховуватимуть не в порівнянні з імпортним, а виходячи із собівартості. До його ціни додаватимуть відсоток задля планової рентабельності. Сума прибутку піде на заходи, необхідні для збільшення українського газовидобутку, а не до імпортного паритету».

«Вважаю, що це буде справедливо, — зауважила А. Бабак. — Найбільшу різницю українці зможуть побачити у платіжках за опалення».

Фото надано автором.