Поява на вулицях українських міст так званих Національних дружин викликала неоднозначну реакцію серед політиків, експертів і громадянського суспільства. Одні вважають, що ці цивільні патрулі наведуть той «український порядок», на який не вистачає сил у поліції та Нацгвардії, інші побоюються, що ця організація може бути використана для дестабілізації обстановки усередині країни.

28 січня політсила «Національний корпус» провела в столиці марш організації, що її створено на базі полку «Азов» і називає вона себе «Національні дружини». Цього дня півтисячі осіб склали присягу «дружинників». На церемонії був присутній народний депутат Андрій Білецький, екс-командир полку «Азов».

Активісти «Національних дружин» під час засідання Черкаської міської ради.

Фото з сайту https://www.5.ua

На сторінці «Народної дружини» у Фейсбуці пояснюється, навіщо вона створена:

«Щоб патрулювати свої вулиці. Щоб захищати. Щоб чистити рідні міста від різної гнилі, від алкашні до наркоманів і далі. Пам’ятайте: колись, у лавах добровольчих батальйонів, ми відстояли Україну в найгарячішу фазу війни. Сьогодні ми наведемо в нашій країні Порядок, який дуже потрібний пересічним українцям», — сказано в повідомленні.

Критерії «українського порядку» в інтерпретації дочірньої структури Національного корпусу поки що не оприлюднено. Проте на прес-конференції в Києві керівник новоспеченої організації Ігор «Черкас» Михайленко розповів, що активісти не будуть патрулювати вулиці у форматі патрульної поліції, використовувати зброю та підтримувати когось із політиків. Останнє запевнення звучить доволі дивно, якщо врахувати, що до організації дружин причетна політична сила «Національний корпус»...

«У державі Україна є тільки одна монополія на застосування сили — державна Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними. Громадські рухи можуть бути якими завгодно, але тільки не виходити за рамки закону», — так прокоментував ситуацію міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє прес-служба відомства. При цьому Аваков заявив, що не дозволить існувати паралельним структурам, «які намагаються на вулицях поводитися як альтернативні мілітарні формування».

А його радник Іван Варченко характеризує появу організацій, які хочуть брати участь в охороні громадського порядку як таку, що не суперечить чинному законодавству. Втім, відзначає він, їх дії повинні бути скоординовані із правоохоронними органами.

Участь громадських об’єднань у забезпеченні правопорядку на вулиці — це позитив, однак їх діяльність повинна здійснюватися в рамках закону та без застосування зброї або спецзасобів. Таку думку висловив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі «112 Україна», коментуючи створення та діяльність ГО «Національні дружини». При цьому він зазначив, що облік громадських об’єднань, що співпрацюють із органами правопорядку, веде Національна поліція. Що стосується незаконних формувань, поліція й СБУ повинні застосовувати відповідні санкції, підкреслив міністр юстиції.

На думку народного депутата України Оксани Продан (фракція БПП), питання про роботу дружин і ситуацію в Черкасах, де невідомі в балаклавах зайшли на сесію міської ради і мовчки простояли кілька годин, до поліції, яка не повинна допускати таких ситуацій.

«Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков має забезпечити відповідність цих людей, яким дозволяють виходити на вулицю та декларувати речі, які вони планують робити. Вони створені відповідно до закону про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону. Їхні статути можуть бути погоджені Мін’юстом тільки після узгодження його із представником поліції. У мене питання до представників поліції, як вони погодили створення цих організацій і що в їхніх статутах записано.

Зараз деякі депутати готують зміни до законодавства, щоб регламентувати роботу цих об’єднань. МВС зобов’язано ознайомити всіх з вимогами і правами цих дружин. Якщо вони повинні допомагати поліції, то мають діяти в рамках, визначених поліцією, і відповідно до закону», — сказала Продан в ефірі «Прямого», прокоментувавши створення та дії «Національних дружин».

Народний депутат Георгій Логвинський (фракція «Народний фронт») побоюється, що представники «Народних дружин» можуть на практиці виявитися черговим угрупованням для рейдерства й тиску на суди. «За словом «дружини» у нашій країні я зустрічав у своїй практиці бандитські формування, які використовуються для рейдерства, для тиску на суд, на правоохоронний орган. Цього не можна допускати. Тому що в будь-якій державі ознака держави — це монополія на застосування сили», — сказав він у телеефірі.

Позафракційний народний депутат Борислав Береза не розуміє, чому представники «Нацдружин» закривають обличчя балаклавами та закликає їх іти на службу до Національної поліції та Нацгвардії. «Якщо ці хлопці хочуть підтримувати порядок у суспільстві, у державі — я вірю, що вони можуть піти в поліцію й Нацгвардію та служити державі. Якщо вони не готові цього робити, то що вони робитимуть взагалі?», — заявив парламентарій, виступаючи на телеканалі «Прямий».