У Верховній Раді зареєстровано два альтернативні, але фактично тотожні законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України, які мають на меті спростити та здешевити оренду житла для вимушених переселенців із тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму на підконтрольній українській території. В обох законопроектах — № 7522 та 7522-1 — пропонується не включати власникам помешкань доходи, отримані від надання в оренду житла внутрішньо переміщеній особі, до загального (місячного, річного) оподатковуваного доходу.

«Власник житла — фізична особа, що сплачує податки від орендних доходів — фактично закладає у ціну оренди свої подальші витрати на сплату податків з цих коштів, — зауважує в пояснювальній записці до законопроекту    № 7522 народний депутат України Сергій Шахов. — Скасування оподаткування орендних доходів для випадків, коли житло орендується внутрішньо переміщеною особою, сприятиме зменшенню розміру плати за оренду житла для внутрішньо переміщених осіб».

Не секрет, що ринок оренди житла нині здебільшого перебуває в «тіні» з метою уникнення оподаткування. Власники житла побоюються здавати квартири переселенцям, вважаючи, що контролюючим органам про це скоро стане відомо. Адже переселенцю доведеться звертатися за довідками, медичною допомогою тощо. Але така причина зникне, якщо скасувати оподаткування цих доходів (що і пропонується законопроектом), вважає С. Шахов.

Парламентарій звертає увагу і на те, що навіть так звані «дешеві довгострокові кредити» для купівлі житла з огляду на мізерні зарплати та інші доходи нині майже недоступні для більшості громадян України, а переселенцям — і поготів. Наприклад, державний Ощадбанк України пропонує внутрішньо переміщеним особам кредити на придбання житла за ставкою 18,99% річних плюс комісія.

«Для внутрішньо переміщених осіб першочергова та найболючіша проблема — знайти на території України, де органи влади в повному обсязі здійснюють свої повноваження, житло для проживання самому та родині, та гроші на оплату цього житла, — стверджує автор альтернативного законопроекту № 7522-1 Наталія Веселова. — Власник житла (орендодавець) не бажає надавати в оренду житло внутрішньо переміщеним особам, надаючи з різних причин суб’єктивного характеру перевагу іншим потенційним орендарям. Вирішенню цих проблем може сприяти скасування покладеного сьогодні на орендодавця-фізичну особу обов’язку сплачувати податки з доходів, отриманих в якості орендної плати від внутрішньо переміщеної особи за надання у користування їй житла».

Крім того, у законопроекті № 7522-1 пропонується надавати податкову пільгу внутрішньо переміщеним особам, які вирішили свої житлові питання через оренду житла, та не потребують підтримки держави у вигляді отримання соціального або тимчасового житла.

На думку авторів законопроектів, скасування оподаткування з оренди житла для ВПО здешевить вартість оренди, а стимулювання оформлення офіційних договорів оренди допоможе переселенцям отримати субсидії на оплату комунальних послуг, що додатково захистить цю соціально-вразливу категорію населення, сприятиме виведенню ринку оренди з «тіні».

Моніторинг державної політики стосовно внутрішньо переміщених осіб засвідчує, що в Україні є три регіони, де переселенцям найскладніше знайти житло через дорожнечу — Київська, Харківська та Дніпропетровська області, і два регіони, де житло найдешевше, але через високе безробіття дуже важко працевлаштуватися, — Донецька та Луганська області. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука на нещодавній прес-конференції заявив, що переселенці на Дніпропетровщині витрачають 67% зарплати на оренду житла. У Києві ситуація краща, бо тут вищі зарплати і здається багато житла, але й ціни дорожчі. Однак є можливість знайти роботу в столиці, а житло орендувати в передмісті.

Довідково

Найпроблемнішими питаннями для переселенців з Донбасу залишаються оплата оренди житла і комунальних послуг. Більше половини переселенців проживають в орендованих помешканнях. Про це свідчать дані Звіту національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами (ВПО) за грудень 2017 року. 47% переселенців проживають в орендованих квартирах, 8% — у будинках, 3% — у кімнатах. 24% живуть з родичами чи приймаючими родинами. Власне житло мають лише 11%. 3% продовжують проживати в гуртожитках, 1% — у центрах колективного проживання.

Кабінет Міністрів на засіданні 17 січня прийняв постанову, якою збільшується розмір щомісячної адресної допомоги непрацездатним ВПО на покриття видатків на проживання до тисячі гривень, а для сім’ї — до 3 тисяч гривень, для багатодітних родин — до 5 тисяч гривень.

Станом на 15 січня 2018 року, в Україні було зареєстровано 1 492 247 переселенців з Донбасу та Криму.