Про це йшлося під час круглого столу, учасники якого обговорили основні висновки та рекомендації міжнародних організацій щодо визволення політв’язнів, військовополонених та заручників. У цій непростій дискусії взяли участь народні депутати, представники Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, родичі політв’язнів та військовополонених, а також нещодавно звільнені особи.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко та історик, релігієзнавець, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, звільнений з полону у грудні 2017 року Ігор Козловський (ліворуч) під час круглого столу.

Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, інформуючи про зусилля парламентської дипломатії, зазначила, що члени парламентських делегацій в Раді Європи, НАТО та ОБСЄ постійно порушують питання звільнення заручників і під час офіційних засідань, і під час особистих зустрічей. Також вона наголосила на важливості співпраці з Канадою, яка головує у Великій сімці, щоб тема гуманітарного визволення політв’язнів, військовополонених та заручників стала пріоритетною на міжнародній арені.
Ганна Гопко звернула увагу на необхідність системного підходу до підтримки, реабілітації та адаптації звільнених бранців. «Я сподіваюся, що уряд без затримок виплатить по 100 тисяч гривень звільненим заручникам, але це разова матеріальна допомога. Тому нам важливо не тільки домогтися звільнення всіх осіб та допомогти їм повернутися до мирного життя, а й підтримувати родини тих, хто ще перебуває в полоні», — наголосила вона.
Співавтор представленого під час круглого столу звіту, координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак повідомила, що в документі про-
аналізовано практики звільнення заручників, військових та цивільних полонених, що були задіяні в різних збройних конфліктах останніх десятиліть. «Тут 80 сторінок досвіду людства про те, як знаходити компроміси і витягати людей з неволі навіть тоді, коли нерви на межі, а домовленості здаються неможливими», — за-значила вона.

Сергій КОВАЛЕНКО.
Фото зі сторінки Ігоря Козловського у Фейсбуці.

 

ДО РЕЧІ

У середу Кабінет Міністрів схвалив рішення про надання звільненим з полону особам та членам їхніх сімей державної підтримки. «Ідеться про надання одноразової грошової допомоги в розмірі 100 тисяч гривень кожній особі. Крім того, передбачено надання медичної і психологічної допомоги та реабілітації, а також допомоги в забезпеченні тимчасовим житлом тих із них, хто є внутрішньо переміщеною особою», — повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.