Уряд ініціюватиме проведення у Верховній Раді Дня децентралізації. На порядку денному — 17 законопроектів, які дадуть поштовх для активної фази реалізації добровільного об’єднання громад нинішнього року. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час спільної прес-конференції зі спеціальним посланником уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґом Мільбрадтом на тему: «Міжнародна підтримка реформи децентралізації в Україні».

За словами Г. Зубка, ці законопроекти опрацьовано міністерством спільно з народними депутатами, місцевими громадами, експертами. «Вони визначають чотири напрями, які маємо вирішити на початку восьмої сесії восьмого скликання, що дасть змогу посилити процес децентралізації вже нинішнього року. У законопроектах порушуються питання добровільного об’єднання та приєднання громад, у тому числі й до міст обласного значення. Це також питання посилення провадження сервісу, додаткова передача повноважень як із земельних ресурсів, так і можливості планування територій, надання муніципальних послуг тощо», — зауважив віце-прем’єр міністр.
«Для нас дуже важливо, щоб ця законодавча маршрутна карта об’єднувала всі напрями та вирішувала питання, які з’являються щодо реформи децентралізації. Є ОТГ, які діють у межах району, тож потрібно законодавчо визначити, що саме належить до їх повноважень, а що залишається на районному рівні», — сказав глава Мінрегіонбуду, додавши: «Маємо перейти від слів до діла. Бо всі народні депутати підтримують ці законодавчі ініціативи, але нам потрібно натиснути потрібну кнопку і сказати, що реформа не зупиняється. Адже вона дасть можливість Україні стати справді європейською державою».
Один із важливих законопроектів, який має ухвалити Верховна Рада, стосується передачі на місця земельних повноважень. Щоправда, розгляд цього питання дещо затягнувся. До парламенту було подано три відповідні законопроекти, але деякі з них так «покращували», що повністю нівелювали суть проекту, зауважив віце-прем’єр-міністр.
«Уряд підготував новий законопроект № 7118, який є дуже простим і чітким і передбачає передачу в розпорядження ОТГ земельних ресурсів у межах самої об’єднаної громади. Але нині зареєстровано альтернативний проект, який знову нівелює його суть. Консолідуючим рішенням став президентський законопроект № 7363, який чітко розписав процедуру передачі земельних повноважень. Там, де є ОТГ, — передається в управління громади. Там, де вона ще не створена, — в управління районної влади. Це не лише питання передачі земельних повноважень, це питання подолання корупції з розпорядження земельними ресурсами», — наголосив Г. Зубко.
На цьому етапі координаційна рада донорів, створена при Кабміні, підтримує урядовий законопроект № 7118, зауважив Ґеорґ Мільбрадт. Щоправда, президентський варіант міжнародні експерти ще не встигли вивчити, адже його було зареєстровано у грудні минулого року.
За словами представника Німеччини, питання планування та власності земель — це вирішальне питання для місцевого самоврядування. Схожі проблеми, додав він, виникали й у Німеччині. Тож Ґ. Мільбрадт з досвіду знає: краще, щоб земельні питання були в руках самої громади.
Що стосується урядового рішення, за яким відучора Держгеокадастр розпочав передачу сільгоспземель до власності ОТГ, то, за словами Г. Зубка, воно є проміжним кроком для того, щоб, не чекаючи ухвалення закону, можна було рухатися вперед. «Але це не означає, що закон не потрібен», — констатував він.

Олена РОМАШКІНА.