До створення Центру з надання адмінпослуг (ЦНАП) у Северинівській сільській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) на Вінниччині долучилися міжнародні донори. Це стало можливим завдяки активній участі ОТГ у низці європейських грантів.

На знімку: ЦНАП у Северинівці створено за підтримки міжнародних донорів.

Фото із сайту Вінницької ОДА.

Новостворена установа обслуговує п’ять населених пунктів, що входять до об’єднаної громади із загальною кількість населення п’ять тисяч осіб. 104 види послуг отримують жителі громади. Про це повідомив під час урочистого відкриття Центру, яке відбулося в останній день січня, перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. Найбільш затребуваними він назвав реєстрацію місця проживання мешканців, актів цивільного стану, вчинення нотаріальних дій, операції із землею та нерухомістю, вирішення низки соціальних питань, зокрема пенсійного забезпечення, отримання документів на відкриття приватної справи тощо. На його переконання, такі Центри мають працювати у всіх ОТГ, бо це одна з переваг децентралізації — наблизити послуги до людей, забезпечити їх високу якість.
— Северинівський ЦНАП став ще й прикладом ефективного партнерства між місцевою громадою та міжнародною донорською програмою, — наголосив Андрій Гижко. — Адже до його створення долучилися українські та шведські експерти програми «U-LEAD з Європою». Саме вони надали допомогу в інституційному створенні Центру, реконструкції та оформленні інтер’єру приміщення, в оснащенні меблями, сучасною комп’ютерною технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням. Тут є також для відвідувачів доступ до Інтернету через Wi-Fi. Кожен охочий має змогу оцінити роботу фахівців.
Присутня на відкритті представник програми «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс наголосила, що завжди приємно працювати з активними громадами. Саме такою є Северинівська ОТГ. Відтепер для місцевих жителів стали ближчі послуги, раніше по їх отримання доводилося їхати в районний чи обласний центри. «Переконана, що створення ЦНАП сприятиме підвищенню рівня життя громади та її розвитку», — висловила власну думку пані Делланс.
Родзинкою нової установи є створення в її стінах дитячого куточка. Поки батьки будуть зайняті вирішенням справ, діти також не залишатимуться без діла. Для тих, хто прийде з немовлятами, є навіть пеленальний столик. У Центрі п’ять робочих місць. Фахівців навчали під час тренінгів, до речі, розроблених в рамках програми «U-LEAD з Європою».

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.