Минулого тижня Президент вніс два подання: на звільнення Валерії Гонтаревої та призначення на посаду Голови НБУ її заступника Якова Смолія. Олег Ляшко заявив, що Радикальну партію цікавить не прізвище Голови НБУ, а зміна грошово-кредитної політики країни.
 

«Ми хочемо поспілкуватися з кандидатом, тому запрошуємо його на засідання фракції. Для нас ключове — це політика, яку проводитиме Нацбанк. Якщо говорити про кандидата, якого подав Президент, Якова Смолія, то він заступник Гонтаревої. Тобто відповідає за ту політику, яку проводила Гонтарева. Обурює, що подання з’явилося тільки зараз, хоча Гонтарева вже сім місяців у відпустці. Я вважаю, що аморально перебувати у відпустці, коли курс гривні падає і внаслідок цього знецінюються заощадження, зарплати і пенсії людей, ростуть ціни на продукти харчування та інші товари. Тому ми наполягаємо на звіті Гонтаревої перед розглядом подання на нового Голову НБУ, і я сказав про це Президенту Порошенку під час нашої зустрічі», — зазначив лідер Радикальної партії.

Політик наголосив, що у його команди є багато запитань до Гонтаревої.

«Ми хочемо знати, чому була корупція у фонді гарантування вкладів, чому знищили таку кількість життєздатних банків і українці втратили свої заощадження? Чому 300 мільярдів гривень, які вони спрямували на рефінансування, пішли в нікуди: банки лопнули, а власники втекли із грошима за кордон? Хто за це відповідатиме? Ці гроші можна було вкласти в розвиток молоді, на доступні ліки, щоб люди могли отримати медикаменти, на збільшення пенсій чи зарплат, щоб молодь не втікала з країни. А вони віддали ці гроші «банкам-пустишкам» за відкати. Тому ми наполягаємо на ретельному розгляді діяльності Гонтаревої на посаді. Вони хочуть «по-тихому» її звільнити і призначити Смолія. Такі кулуарні перемовини ведуться, але ми в них участі не беремо, бо це обман українців», — зазначив народний депутат.

На думку О. Ляшка, НБУ має насамперед забезпечити стабільність гривні та дешеві кредити для підприємців.

«Новий Голова Нацбанку має показати, в який спосіб він знижуватиме облікову ставку, щоб зробити кредити для бізнесу доступними, і що він робитиме для захисту заощаджень українців у банках. Команда Радикальної партії ініціювала зміни до Конституції, щоб розширити повноваження НБУ і зобов’язати забезпечувати курсову і цінову стабільність, помірний рівень відсоткових ставок за довгостроковими кредитами і сприяти економічному зростанню країни. Ми наполягаємо на їх ухваленні», — підсумував лідер Радикальної партії.

Фото надано прес-службою Радикальної партії.