Другий етап судової реформи в частині реорганізації місцевих судів триватиме майже рік. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, член Ради з питань судової реформи Сергій Алєксєєв.

«Це буде тривалий процес. Реорганізація не відбудеться за хвилину і триватиме майже рік. Будуть також робитись переведення суддів», — пояснив він.

Сьогодні, за словами Сергія Алєксєєва, в Україні є 663 районні суди. Із них 78 розташовані на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей і тимчасово не працюють. Суди, які працюють на підконтрольній території, часто недоукомплектовані, через що страждає якість правосуддя.

«У 60 відсотках усіх районних судів трудяться по два-п’ять суддів, і вони не можуть працювати як нормальні судові інституції. Другий етап судової реформи дасть змогу виправити цю ситуацію», — пояснив необхідність реорганізації судів народний депутат.

Сергій Алєксєєв відзначив, що під час формування судових округів враховувалось багато чинників, зокрема і віддаленість суду від населених пунктів, що входять до округу. За його словами, найбільша відстань від окружного суду до населеного пункту буде 60 кілометрів: враховувались навіть місцевість, транспортне сполучення та якість доріг.