Напередодні відкриття восьмої сесії Верховної Ради восьмого скликання Голова Верховної Ради Андрій Парубій та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на спільному брифінгу презентували ключові завдання, які мають бути вирішені протягом весняної сесії.

«Попередня сесія продемонструвала, що тісна співпраця парламенту та уряду дала дуже позитивний результат. Тому злагоджена робота нині забезпечить продуктивний результат для держави, розвитку нашої економіки», — наголосив Голова Верховної Ради.

За його словами, пріоритетними питаннями залишаються інтеграція та підготовка до вступу України в НАТО і ЄС. Щодо Північноатлантичного альянсу, то одним із ключових проектів А. Парубій назвав Закон «Про національну безпеку України». Щодо євроінтеграційних проектів, то, відповідно до домовленості з урядом, їх ставитимуть на розгляд на початку кожного пленарного тижня як пріоритетні.

Зокрема, цей пленарний тиждень розпочнеться з розгляду проектів про товариства з обмеженою відповідальністю та про ринки капіталу та регульовані ринки.

«Звичайно, дуже важливим завданням на цю сесію буде закон про Антикорупційний суд. Це фактично останній глобальний закон з реформи судової системи, і вже у перший день сесії рекомендуватиму включити його до порядку денного і дати доручення комітету розглянути його невідкладно, щоб ми могли якнайшвидше завершити створення Антикорупційного суду спочатку на законодавчому рівні, а потім у виконанні. Ми розуміємо також, що між першим та другим читанням доведеться внести певні правки для того, щоб ми могли повністю врахувати рекомендації Венеціанської комісії», — сказав Голова Верховної Ради.

Ще одна прерогатива на весняну сесію, за словами А. Парубія, — це блок кадрових питань: склад ЦВК, Голова НБУ, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Рахункова палата. Крім того, глава парламенту висловив сподівання, що цієї весни парламент ухвалить два закони, важливі для реформи парламенту.

Перед тим, як презентувати економічний блок питань, Прем’єр-міністр подякував парламенту за плідну співпрацю протягом минулого року, завдяки чому вдалося ухвалити рішення, які відкривають нові можливості перед Україною. «Безумовно, для того, щоб розвивати Україну стійко, достатньо динамічно, нам потрібно приймати необхідні закони та максимально швидко і якісно їх реалізовувати. Минулого року осінь реформ дала можливість нам відкрити шлях до створення нової системи охорони здоров’я. Це буде нелегкий шлях, але ми його пройдемо гідно, і люди отримають у середньостроковій перспективі якісний доступ до медичних послуг», — наголосив В. Гройсман.

Торкнувшись питання зміни пенсійної системи, що відкрило можливість підвищення пенсій, прем’єр зауважив: чергове підвищення буде у 2019 році. Нині ж уряд готує новий закон про пенсійне забезпечення військовослужбовців, який буде внесено до парламенту після узгодження з Радою національної безпеки та оборони.

«Нова сесія — це нові можливості й виклики, — наголосив Прем’єр-міністр. — Ми спільно з парламентом напрацювали пакет з 35 законопроектів, авторами яких є народні депутати, Президент та уряд. Вони формують єдину картину створення умов для розвитку національного бізнесу. Йдеться про те, що нашим завданням у 2018 році є формування можливості для стійкого економічного зростання. Що, у свою чергу, дасть можливість Україні та українцям отримувати більше доходів, а нам модернізовувати і змінювати сфери життя в кращий бік».

Окремо В. Гройсман зауважив, що він особисто і уряд у цілому підтримують якомога швидше створення Антикорупційного суду. «Вважаємо, що на фінальній стадії голосування за нього обов’язково мають бути враховані рекомендації Венеціанської комісії. Це принципово важливо і створить повну інфраструктуру боротьби з корупцією. Всі ми маємо зрозуміти: можна скільки завгодно боротись, але якщо не буде якісних рішень суду щодо корупціонерів, ця боротьба ніколи не буде ефективною, завершеною. Тому створення Антикорупційного суду є принципово важливим завданням», — наголосив він.

Дослівно 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман: «Те, що ми спільно презентуємо ці 35 законопроектів, свідчить про те, що ми координуватимемо зусилля для максимально ефективного прийняття рішень щодо доступу до фінансів бізнесу, розумних регуляцій, доступу до державних ресурсів тощо. Зокрема, ми зможемо значно покращити наш міжнародний рейтинг з легкості ведення бізнесу».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.