Основна увага буде прикута не до агресивних політичних карликів, а до роботи Верховної Ради. Бо запланований порядок денний доволі амбітний та перспективний. Недарма прем’єр заявив, що після «осені реформ» сподівається на «весну змін». На засіданні уряду презентовано 35 нових реформаторських законів переважно зі сфер економічної, фіскальної політики та створення умов для ведення бізнесу. Найперше це створення служби фінансових розслідувань замість репресивної податкової поліції. На черзі новий закон про бізнес-омбудсмена і серія проектів, які мають підвищити відповідальність за порушення під час перевірок і втручання в роботу бізнесу. Також підготовлено пакет законопроектів на продовження митної реформи з метою спрощення та прискорення митних процедур. Ще один блок спрямовано на поліпшення наших позицій у глобальному рейтингу Doing Business. Прем’єр анонсував й інші заходи з підтримки реформ, наприклад, виділення 11 мільярдів гривень регіонам для посилення місцевого самоврядування

Головне міжнародне зобов’язання Ради — закон про Антикорупційний суд. Після переговорів Президента в Давосі інсинуації про повну неприйнятність його законопроекту спростовані, зміни необхідні, але їх можна внести в процедурі другого читання. Вуличні акції власників нерозмитнених автомобілів на європейській реєстрації та блокування кордону мають стимулювати депутатів і уряд виробити швидку відповідь на ці проблеми.
Ще депутати прагнуть визначитися з реакцією на ксенофобський та антиісторичний польський закон про Інститут народної пам’яті. Сам закон не лише безглуздий, а й небезпечний, от тільки не для нас, а для самої Польщі. Початок ізоляції країни в світі та жорсткий осуд в ЄС, неминучість санкцій, охолодження відносин зі США та прямий конфлікт з Ізраїлем — це вже належна реакція. От тільки чи треба Україні відповідати дзеркально? Той, хто виявиться мудріший, матиме перевагу й перемогу в цій безперспективній дискусії.
А головна подія тижня, яка матиме вплив на нашу країну, традиційно відбулась далеко від наших кордонів. Це проголошення першого відкритого «Кремлівського списку» США. Це дуже жорстка пересторога й прелюдія до нових санкцій та ізоляції всієї путінської еліти. Попри браваду кремлівського керівництва, наслідки там прогнозують цілком тверезо. Зате в нас так чи інакше залежні від Москви сили почали розкручувати кампанію в стилі «гора породила мишу» — ще одна спроба навіяти зрадофільські тенденції в осмислення найближчих перспектив нашим суспільством. А зневірених та дезорієнтованих перемагати завжди легше.
Армія російських «інтернет-ботів» та власних політичних «кремлівських консервів» останнім часом проводить дедалі масштабніші атаки, гібридна війна сьогодні все більше ведеться за думки й свідомість наших громадян. У цій війні перемогти значно важче, а ціна поразки буде не-
зрівнянно більша, ніж трагедії перших років війни на сході. Черговим фронтом цієї війни стали події навколо незаконної споруди Московського патріархату над фундаментами Десятинної церкви та неочікувано жорстоке рішення нібито українського суду проти активістів, які пішли на кардинальні заходи. Тут ми поки що програємо.
Адже в усіх інших сферах, окрім боротьби за уми людей, маємо чергову серію позитивних новин. Це й успішне випробування вітчизняної крилатої ракети, і визволення ще двох українських населених пунктів на Донбасі. А ще плідна ко-операція зусиль зі США у протистоянні агресору. 
Д. Трамп абсолютно однозначно назвав Росію серед світових ворогів своєї країни, а спецпосланець Курт Волкер, витримавши паузу, за час якої засвітилися всі наші прокремлівські зрадофіли, спростував заяви московського агітпропу й підтвердив вірність домовленостям з Україною. У США міністр оборони узгодив технічні деталі передачі летального озброєння, а в Мінську з’явилися перші підтвердження, що незабаром ми зможемо вітати на рідній землі ще одну групу звільнених наших полонених і заручників. Не менш приємно, що змогли повернутися додому шість наших в’язнів з Лівії.
Ну і наостанок безумовно позитивна новина зі сфери телекомунікацій:  відбулися торги з продажу ліцензій на 4-G ресурс. А це крок у майбутнє та розв’язок десятків колись нездоланних проблем, як та-таки інтернет-медицина для сільської місцевості, ініційована Президентом та запущена Верховною Радою.

Тарас ЧОРНОВІЛ,
політолог і незалежний експерт.