Погоджувальна рада

Учора на погоджувальній раді депутати узгодили, які законопроекти розглядатимуть першого пленарного тижня. У парламенту є амбітна мета — упродовж нової сесії ухвалити закон про Вищий антикорупційний суд, пакет із 35 економічних законопроектів, блок питань у сфері національної безпеки та оборони, соціальної політики та євроінтеграційні законопроекти, спрямовані на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Ярослав Москаленко, Валерій Писаренко. 

 

Олег Березюк, Максим Бурбак.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Відкрити дорогу до підписання закону про реінтеграцію Донбасу

У вівторок, 6 лютого, парламент розгляне блок питань економічної політики, євроінтеграційний закон про товариства з обмеженою відповідальністю. Але спочатку, повідомив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Андрій Парубій, депутати розглянуть постанову про відхилення закону про деокупацію Донбасу, внесену Опозиційним блоком. «І таким чином відкриється можливість до підписання цього закону та набрання ним чинності», — зауважив Андрій Парубій.

Оскільки дев’ять комітетів ще не встигли подати пропозиції до порядку денного сесії, глава парламенту запропонував затвердити у вівторок лише план на тиждень, а порядок денний на всю сесію затвердити наступного пленарного тижня після доопрацювання.

Голова Верховної Ради закликав ухвалити постанову, якою відреагувати на останні рішення Сейму та Сенату Польщі про Інститут національної пам’яті Польщі, що викликали обурення в українському суспільстві. Андрій Парубій зазначив, що заява Верховної Ради має бути узгодженою позицією всього українського парламенту.

На середу, 7 лютого, запланована ратифікація чотирьох міжнародних угод. На четвер, 8 лютого, — блок питань культури, з-поміж них — проекти постанов про відзначення ювілею Лесі Українки та інших пам’ятних дат, а також низка соціальних законопроектів. Парламенту також належить ухвалити 90 постанов про призначення дочасних місцевих виборів — до районних, сільських та селищних рад. По обіді у четвер парламент розгляне блок питань національної безпеки та оборони.

Пріоритети на новому етапі 

Пріоритетами законотворчої діяльності під час восьмої сесії є питання національної безпеки та оборони, виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, підвищення ефективності боротьби з корупцією, дерегуляція, покращення інвестиційного клімату і створення нових робочих місць, наголосив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. Він закликав підтримати ініціативи Президента України у створенні Служби фінансової безпеки, у запровадженні податку на виведений капітал, реформі дипломатичної служби та прийнятті закону про національну безпеку. Парламентарій також висловив стурбованість щодо ухвалення польським Сенатом закону про Інститут національної пам’яті Польщі. «На наше переконання, однобоке тлумачення історії суперечить історичним фактам і спекулює на трагічному періоді історії наших народів», — наголосив лідер фракції БПП.

Артур Герасимов закликав підтримати внесені Президентом України проекти законів «Про вищий Антикорупційний суд України»     (№ 7440) та законопроект № 7363 щодо деконцентрації в сфері земельних відносин. Лідер фракції БПП також закликав колег по парламенту провести політичні консультації щодо обрання нового Голови НБУ.

Фракція «Народний фронт» закликала ухвалити постанову про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства (№ 7546) у зв’язку із незаконною підготовкою виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України — в АР Крим та Севастополі, заявив лідер фракції Максим Бурбак. «Ми повинні звернутися до всього світу з вимогою запобігти так званим виборам президента Росії на українській території — у Криму, — сказав Бурбак. — Процес підготовки виборів і утвердження окупаційного режиму в Криму і на Донбасі супроводжується систематичним і масштабним порушенням прав місцевого цивільного населення. Ці міжнародні злочини кремлівської верхівки треба зупинити».

Загрози бідності

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко закликав парламент зосередитися навколо трьох питань. Найперше — завершення конфлікту на сході України. За словами Бойка, закон про реінтеграцію Донбасу не надає механізми відновлення територіальної цілісності, тому фракція наполягає, щоб парламент врахував пропозиції ПАРЄ та Мінські домовленості. Фракція також наполягає на зміні пенсійної реформи.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко навів результати дослідження Київського інститут соціології, які свідчать, що понад 50% молоді мають намір покинути Україну, а до 2100 року населення України скоротиться до 23 мільйонів осіб. «Ці опитування свідчать, що людей змушує емігрувати економічна політика влади, бо молодь не бачить в Україні можливості для розвитку, бо отримують копійчані зарплати», — сказав Ляшко. За його словами, метою реформ не може бути консервація бідності та енергозалежності.

Валерій Писаренко (ДГ «Відродження») висловив думку, що для зростання довіри до парламенту потрібно, щоби люди відчували зміни у державі по збільшенню доходів у власній кишені. Парламентарій наголосив, що для створення Антикорупційного суду ухвалення законопроекту замало — суспільство повинно уважно стежити за тим, які судді потраплять до цього суду і які рішення ухвалюватимуть.

Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») зауважив, що парламент має всі інструменти для запуску роботи антикорупційного суду. «Головне — щоби такий суд захищав українську економіку, а не використовувався у політичних цілях», — сказав депутат. Я. Москаленко закликав уряд зважено підійти до формування ціни на газ для населення і вгамувати апетити «Нафтогазу», котрий заклав 2,2 мільярда гривень видатків на зарплату. «Влада повинна відмовитися від практики залучення кредитів та співпраці з МВФ, а зосередитися на розвиткові власної економіки», — вважає парламентарій.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк запропонував запровадити податок на виведений капітал, віддати об’єднаним громадам землі за межами населених пунктів, що збільшить місцеві бюджети. І негайно, вже нинішнього пленарного тижня, розглянути законопроект про Антикорупційний суд.

Перший заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв закликав ухвалити закон про тимчасові слідчі комісії, що відкриє дорогу для ухвалення закону про імпічмент Президента, негайно затвердити новий склад ЦВК, Голову НБУ, попередньо заслухавши звіт нинішньої голови Валерії Гонтаревої.

Консультації щодо кадрових призначень

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко також закликала провести консультації щодо кадрових призначень. Вона нагадала, що 18 січня 2018 року Президент України подав до парламенту подання на звільнення Валерії Гонтаревої з посади Голови НБУ, а також про призначення на цю посаду в. о. Голови НБУ Якова Смолія. «Ми закликаємо фракції найближчим часом провести консультації з майбутнім кандидатом на цю посаду для того, щоб не затягувати процес призначення, — сказала Луценко. — Валерія Гонтарева готова звітувати в парламенті про свою діяльність».

За її словами, Президент також вніс на розгляд парламенту оновлене подання про призначення нових членів ЦВК.

Список прогульників

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко запропонувала кожен сесійний день починати з... оприлюднення списку депутатів-прогульників. Крім того, політик звернула увагу на кричущий факт, який стався в Черкасах, коли міська рада голосувала за бюджет в оточенні представників так званих «народних дружин». «Це неприпустимо. Тому вимагаю, аби була сформована слідча комісія, яка має розглянути цей випадок в Черкасах і дати нам пояснення», — підкреслила Ірина Геращенко, застерігши від повторення подібних випадків.

«Найкращий інвестор — довіра до влади», — наголосив перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів. Урядовець повідомив, що до 14 лютого на засіданні Кабміну буде розглянуто звіт уряду щодо виконання програми діяльності, який потім буде направлено всім народним депутатам.