Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася із представниками делегації парламенту Республіки Албанія на чолі з Головою Комітету у закордонних справах Мімі Кодєлі (на знімку).

І. Геращенко подякувала М. Кодєлі за не-змінну підтримку Албанією суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України на міжнародній арені під час прийняття важливих резолюцій в ООН та інших міжнародних організаціях.

Перший заступник глави парламенту наголосила, що на окупованих територіях систематично порушуються права людини, а в окупованому Криму відбувається примусова паспортизація окупаційним режимом громадян України.
«Напередодні виборів президента РФ на окупованому українському півострові відбувається насильницька паспортизація громадян України, щоб змусити їх голосувати на нелегітимних виборах», — наголосила І. Геращенко та зазначила, що українська делегація планує порушити питання нелегітимності цих виборів на полях Парламентської асамблеї Ради Європи, а також під час засідань ПА ОБСЄ та НАТО. Вона звернулася до албанських колег з проханням підтримати в цих організаціях позицію України.

Також І. Геращенко поінформувала про складну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі та відзначила важливість запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

«На жаль, ми не маємо прогресу у ключовому для нас безпековому блоці Мінських угод. Саме тому нашим пріоритетним завданням на 2018 рік залишається запровадження миротворчої місії ООН на всій тимчасово окупованій території Донбасу», — зауважила І. Геращенко.

Під час зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала албанських колег про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ та зазначила, що після довготривалих переговорів українській стороні вдалося звільнити 75 громадян України, які утримувалися в ОРДЛО.

Водночас Перший заступник глави парламенту звернула увагу М. Кодєлі, що на тимчасово окупованій території Донбасу й надалі продовжують безпідставно та незаконно утримувати громадян України. За словами І. Геращенко, робота підгрупи щодо звільнення заручників та встановлення долі осіб, які вважаються зниклими безвісти на Донбасі, значно ускладнюється тим, що робота Міжнародного Комітету Червоного Хреста в ОРДЛО заблокована.
Крім того, І. Геращенко поінформувала про складну ситуацію, що склалася зі звільненням політичних в’язнів, які утримуються в окупованому Криму та в Росії.

М. Кодєлі висловила вдячність за надання актуальної інформації про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, а також наголосила на важливості подальшого міжнародного співробітництва між Україною та Республікою Албанія.

Також під час зустрічі політики обговорили питання європейської та євроатлантичної інтеграції, повідомили у прес-службі апара-ту Верховної Ради України.