Парламентська хроніка
Ранкове засідання 7 лютого

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 347 народних депутатів. Традиційно в середу відбувається день ратифікації, тож Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав депутатів ефективно використати час, щоб якомога більше проектів встигнути розглянути.

Вадим Денисенко, Максим Бурбак. 

 

Валентин Дідич, Тарас Батенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Сесія обговорила проект закону про ратифікацію Торговельної угоди між урядом України та урядом Королівства Таїланд. Як зауважила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська, експорт — це двигун економіки. Тому мета угоди — створення передумов для розвитку і поглиблення торговельно-економічних відносин між двома країнами. Ця угода важлива ще й тому, що Таїланд є перспективним ринком для українського експорту, додала вона.

Так, за січень—вересень 2017 року обсяги нашої торгівлі з Таїландом товарами і послугами становлять 342 млн доларів США, до того ж обсяг експорту товарів за дев’ять місяців — майже 200 млн доларів США. «Очевидно, що потенціал для подальшого розвитку торговельно-економічних відносин є достатньо великий. Для цього в Угоді передбачено такі механізми: заохочення двостороннього інвестиційного і технічного співробітництва, активізація співпраці ділових кіл, у тім числі обмін візитами, торговельними місіями та зустрічі українських і таїландських підприємців. А також проведення ярмарків та виставок, обмін інформацією, створення спільних підприємств. І найважливіше — створення спільної міжурядової комісії з питань торгівлі, яка опікуватиметься вивченням можливостей для збільшення та диверсифікації взаємовідносин», — наголосила урядовиця.

Проект закону розглядався за скороченою процедурою і був підтриманий більшістю сесійної зали. Проте голосування за проект засвідчило протилежний результат — 176 «за». А. Парубій декілька разів ставив проект на повторне голосування, навіть зауважував, що не хотів би повертатися до практики друкування в газеті списку відсутніх депутатів, проте це не допомогло. Так само не спрацювало і прохання голови профільного Комітету у закордонних справах Ганни Гопко підтримати проект. Забракло навіть голосів, щоб повернути проект на доопрацювання в комітет, тож документ вважається відхиленим, що для ратифікаційних питань — нонсенс.

Головуючий провів рейтингове голосування на предмет підтримки інших ратифікаційних питань, але табло системи «Рада» засвідчило неготовність сесійної зали голосувати за них, тож їх розгляд відклали. З огляду на це у сесійній залі лунали різні пропозиції — від проведення повноцінного робочого дня у середу до скасування пленарного засідання взагалі.

Потому сесія розглянула проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 18.01.2018 про прийняття в цілому як закону законопроекту «Про приватизацію державного майна» за авторством позафракційного Юрія Левченка. На думку депутата, закон було ухвалено з порушенням Регламенту. Наявність такої постанови блокувала шлях до підписання законопроекту главою парламенту, проте лише 11 голосів «за» постанову розблокували цей процес. Після цього, з огляду на відсутність потенціалу для прийняття рішень, А. Парубій достроково закрив ранкове засідання, побажавши депутатам плідної роботи в комітетах.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради нагадав, що цього дня у 1992 році було підписано договір про Європейський Союз. «Давайте привітаємо наших європейських друзів з цим святом. Адже наша мета — повноправне членство України в ЄС, і український парламент має робити все для того, щоб ця мета була досягнута якнайшвидше», — наголосив А. Парубій.

Крім того, народні депутати виголосили низку заяв. Так, виступ Івана Кириленка («Батьківщина») був більш ніж емоційним. Демонструючи італійські равіолі, депутат зауважив на їхній вартості — 250 грамів коштують майже три євро. У цьому наші біди, проблеми, наголосив він. Річ у тім, що Італія не експортує жодного граму сировини, натомість торгує готовою продукцією і славиться на весь світ чудовими винами, сирами, макаронними виробами тощо. «Друзі, ми славимося на весь світ експортом сировини. Перемножте ці грами на тонни. 250 грамів, де основа борошно і наповнювач шпинат, ціна питання в тонні — 10—12 тис. євро. Ми експортуємо зерно за 100 євро. З нашого зерна роблять макарони, равіолі й везуть в Україну. Чого бідні, питається? Відповідь відома», — констатував І. Кириленко. Секрет такого успіху Італії, за його словами, у сімейних фермерських господарствах, яких в Італії        1 млн 870 тис. «З гектара земель, причому гірших і менших за кількістю за наші, італійці мають удесятеро більше зиску, ніж Україна, — сказав він. — У нас 14% земель у підсобному господарстві. Воно вже у нас природно є. Давайте лише узаконимо це. У вівторок ми намагалися це зробити, але перший млинець вийшов гливким».

Тож від імені фракції   І.Кириленко запропонував створити робочу групу з числа представників всіх фракцій, науковців, експертів на чолі з Головою Верховної Ради для напрацювання пакета законопроектів, необхідних для підтримки сімейних фермерських господарств.

Підтримав колегу й лідер Радикальної партії Олег Ляшко, закликавши колег об’єднати зусилля навколо розвитку сімейного фермерства, кооперації тощо. Водночас він заторкнув питання підвищення споживчих цін на продукти першої потреби. «Кажуть, вільна рука ринку має регулювати ціни. Так, але вільна рука ринку задушить малозабезпечених, пенсіонерів. Тому ми вимагаємо від уряду відновлення державного регулювання цін на продукти першої необхідності», — наголосив він, додавши, що замість підняття цін, у тому числі й на газ, потрібно зарплати та пенсії підвищувати. «У бюджеті вже понад 70 млрд грн передбачено на компенсацію вартості житлово-комунальних послуг. Якщо знову підняти ціну на газ, це скільки мільярдів із бюджету потрібно буде витратити, щоб компенсувати їх вартість? Люди не здатні платити ці космічні ціни, вже нині величезна криза неплатежів, і як наслідок, стагнація у житлово-комунальному господарстві», — сказав він.

А позафракційний Володимир Литвин порушив питання перерахунку пенсій військовим пенсіонерам і закликав Кабмін виконати конституційне зобов’язання держави.

Із днем народження цього дня вітали представників Блоку Петра Порошенка Юрія Буглака та представника Президента у Верховній Раді Ірину Луценко (на знімку).

Дослівно 


Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:

«Парламент та уряд напрацювали дорожню карту пріоритетних законопроектів у сфері євроінтеграції. Перші два проекти вже ухвалено у вівторок. Упевнений, що з такою ж динамікою ми будемо йти далі й це буде одним із пріоритетів нашої роботи цієї сесії та каденції загалом. Україна повертається до родини європейських народів, де кожен українець житиме вільно і гідно».