До 100-ліття Української революції у Верховній Раді розгорнуто фотоекспозицію «100 років боротьби. Українська революція 1917—1921», яка представляє основні періоди створення та становлення української державності. Захід проводиться апаратом Верховної Ради спільно з Українським інститутом національної пам’яті.

Експозиція представляє три періоди Української революції: утворення та діяльність Української Центральної Ради, проголошення її Універсалів (березень 1917 — квітень 1918); правління гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918) та встановлення влади Директорії УНР, розгортання та придушення масштабного повстанського руху (грудень 1918 — листопад 1921). А також містить розділи про перші українські парламент та уряд, Українську академію наук, грошову одиницю — гривню, українські армію і флот, першу українську марку тощо.

Нагадаємо: в рамках створення Музею українського парламентаризму апаратом Верховної Ради України було підготовлено та відкрито тематичну експозицію «Шлях держави. Символи відродження», присвячену діяльності Державного центру УНР в екзилі і передачі ним повноважень владі відновленої держави Україна 22 серпня 1992 року. А також ювілейну виставку до 100-ліття проголошення Четвертим Універсалом Української Центральної Ради державної незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.