Як діють ухвалені парламентом реформи, обговорювали вчора учасники круглого столу «Соціальна рада України» за участі народних депутатів, експертів, представників центральних органів влади та громадських активістів. Розпочали зібрання із наболілого. Адже саме вчора під стінами Верховної Ради проходив мітинг військових пенсіонерів, котрі вимагають для себе перерахунку державних виплат.

Григорій Кабанченко говорив від імені своїх колег у погонах, які нині вже не працюють. Він подякував усім парламентаріям, які перейнялися проблемою колишніх військових і долучилися до створення постанови Верховної Ради про деякі питання пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб. Над документом, який містить вимогу виконати прийняті раніше рішення Кабміну, працювали протягом двох тижнів. Нині під ним підписалися 148 народних депутатів.

Ініціатори сподіваються на 226 підписів, які гарантуватимуть ухвалення постанови в сесійній залі. Це дасть змогу підвищити пенсії для 545 тисяч тих, хто раніше носив погони. Перерахують також виплати для 49 тисяч сімей загиблих, а цього не відбувалося із 2008 року.

Голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко роз’яснив ситуацію так. «У нас є всі нормативні документи для того, щоб проводити перерахування пенсій, і для цього не треба ухвалювати жодного додаткового закону, — сказав він. — Пенсія нараховується згідно з документом, ухваленим 1992 року, і постановами Кабінету Міністрів. Так, якщо постановою Кабміну збільшуються виплати діючим військовим, автоматично повинно йти представлення до Пенсійного фонду і відбуватися перерахування для колишніх. Однак зарплату військовим збільшили не постановою Кабміну, а наказом міністра оборони, і, отже, відмовилися підвищувати пенсії. Саме тому нині люди звертаються із судовими позовами». Він пообіцяв, що парламентарії докладуть максимум зусиль, щоб зарадити ситуації.

Учасники соціальної ради підписали резолюцію про пенсійне забезпечення людей у погонах, а також проголосували за ухвалення меморандуму про подальшу співпрацю і взаємодію.

Ще один представник Опозиційного блоку Юрій Павленко звернув увагу на іншу проблему. Він поінформував, що протягом минулого року разом із своїми колегами активно підтримував громадські організації, які вимагають від уряду справедливості. Ухвалені парламентською більшістю реформи він назвав «антидемографічними». Мовляв, вони призводять до реального скорочення кількості населення. «Не ухвалено жодного рішення на підтримку сім’ї чи захист дитини, на стимулювання сімей, в яких більше однієї дитини», — каже він. Парламентарій звернув увагу на дію закону, який визначив категорію дітей, постраждалих від військових дій і збройних конфліктів. За його словами, уряд затвердив постанову, через яку нині жодна дитина не здатна отримати цей статус. Постанову прийнято у квітні, каже він, відтоді лише двоє дітей спромоглися отримати відповідний статус. Натомість, за даними ООН, таких дітей у нас понад 500 тисяч. Зміни, які дають можливість виправити ситуацію, вже напрацьовано, повідомив він.