Оболонський районний суд м. Києва продовжує розглядати справу за обвинуваченням у державній зраді екс-президента Віктора Януковича. Позавчора служителі Феміди допитали трьох свідків, які у 2014 році обіймали керівні посади: колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Ігоря Тенюха, екс-голову СБУ Валентина Наливайченка та радника постійного представника України при ООН Андрія Цимбалюка. Усі вони стверджують: В. Янукович знав про плани РФ анексувати Крим і сприяв цьому.

Першим свідчив Андрій Цимбалюк. Він заявив, що лист екс-президента України В. Януковича до президента РФ Володимира Путіна про введення військ в Україну Росія використовувала в Радбезі ООН для легітимізації свого вторгнення. Мовляв, саме для цього представники країни-агресора скликали 3 березня 2014 року засідання Ради безпеки ООН. Після цього Секретаріат ООН передав українській делегації текст листа Януковича та його фотокопію з підписом автора. «Це рівноцінні документи для ООН», — сказав він.

Про роль В. Януковича в анексії Криму розповів і Валентин Наливайченко. На його думку, колишній президент сприяв вторгненню Росії до Криму з 2010-го. Зокрема, у той період відновили розірвані раніше угоди з ФСБ Росії й повернули агентів до України. Крім того, у період Революції Гідності Янукович співпрацював із групами високопоставлених російських офіцерів і генералів ФСБ Росії, які приїжджали до Києва і працювали на антитерористичному полігоні СБУ.

«На мою думку, діяв і здав Крим та Україну Янукович свідомо. Тиск, я переконаний, на нього Російською Федерацією не чинився», — зазначив В. Наливайченко.

За його словами, відразу після Революції Гідності, коли його обрали головою СБУ, інформацію про початок окупації Криму стали  збирати контррозвідкою. «В ніч із 22 на 23 лютого я вже бачив на півострові російську військову техніку. На початку березня 2014-го відбулися перші арешти і затримання офіцерів та агентів спецслужб Російської Федерації. Від них ми отримували першу інформацію про спецоперації, про тих, хто в СБУ перейшов на бік Росії», — сказав він.

Своєю чергою Ігор Тенюх розповів про період 2006—2010 років, коли ще очолював Військово-Морські Сили ЗСУ. За його словами, тоді відносини з Чорноморським флотом РФ були напруженими.

«Проте коли Янукович став президентом у 2010 році, почались кардинальні зміни. Мене звільнили з посади, була кадрова зачистка. Проукраїнських офіцерів змінювали на проросійських. Кримська земля віддавалась під будівництво будинків російських офіцерів, у яких зарплата була показово вища від українських офіцерів. Це все планувалось наперед. Усе робилось для того, щоб ослабити ВМС у Криму», — зазначив 
І. Тенюх.

За його словами, паралельно зменшували кількість Збройних Сил, розформовувались військові комісаріати, розкомплектовувались частини. «І коли Росія почала перекидати свої війська, з’ясувалось, що людина Януковича, тодішній начальник Генштабу ЗСУ Юрій Ільїн, віддала наказ не вводити ВМС України у бойову готовність», — сказав він.

Учора Оболонський районний суд продовжив розгляд справи про держзраду екс-президента В. Януковича. На ньому як свідків планували допитати колишнього командувача ВМС України Сергія Гайдука, екс-голову Генштабу України Володимира Заману, а також колишнього першого заступника голови Держприкордонслужби України Павла Шишоліна.

Вл. інф.