Держкомтелерадіо відмовив у видачі дозволів на ввезення з території Російської Федерації в Україну ще трьох пропагандистських видань. Наказ про відмову видано на підставі рішення експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції.
 

Як повідомляє прес-служба відомства, серед заборонених видань і «Советский самогон по ГОСТу, коньяк, наливки и настойки», що рясніє радянською і комуністичною символікою. Майже кожну сторінку книги «прикрашає» заборонена в Україні георгіївська стрічка. У двох інших виданнях, зокрема в книзі «По ту сторону вдохновения», присутня пропаганда імперських геополітичних доктрин держави-агресора, виправдовується анексія Криму та визнається правомірною окупація частини території України.

— Приклад пропагандистської прози — і книга «Патріот». З літературознавчої точки зору — це солдафонська графоманія, — заявляє член експертної ради Віталій Довгич. — І водночас у ній використано технологію пропаганди — вербування, агітацію воювати на Донбасі.

Нагадаємо, що відповідно до Закону «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», що діє з 1 січня минулого року, не може бути ввезена на митну територію нашої країни видавнича продукція, яка за своїм змістом спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави.

— В умовах інформаційної війни держава не має права закривати очі на засилля російської видавничої продукції, що загрожує національній безпеці, — зазначає голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Станом на 5 лютого цього року Держкомтелерадіо надав суб’єктам господарювання дозволи на ввезення майже 9 тисяч найменувань видавничої продукції з держави-агресора, а також з тимчасово окупованих територій. Як повідомляють у відомстві, це здебільшого європейська та російська класика, дитяча література, світові бестселери. Водночас надано 257 відмов у видачі дозволів, з них 28 — на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо.