Вечірнє засідання 
8 лютого

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України», яким встановлено кримінальну відповідальність за будь-яке сприяння особі у вчиненні нею самогубства чи спроби самогубства.
Відповідно до цих змін, частина перша статті 120 «Доведення до самогубства» Кримінального кодексу України гласить, що доведення особи до самогубства або до замаху на самогубство, що є наслідком жорстокого з нею поводження, шантажу, систематичного приниження її людської гідності або систематичного протиправного примусу до дій, що суперечать її волі, схиляння до самогубства, а також інших дій, що сприяють вчиненню самогубства, карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.
Народні депутати підтримали проект постанови про проведення 18 квітня цього року парламентських слухань на тему: «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні». Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький нагадав, що 2018 рік визнано роком культурної спадщини ЮНЕСКО та роком культурної спадщини в Україні, тож проведення парламентських слухань саме 18 квітня, в Міжнародний день пам’яток і визначних місць ЮНЕСКО, буде дуже доречним. «Зважаючи на ситуацію, яка склалася в Україні з охороною культурної спадщини, вкрай важливо провести серйозне обговорення цього питання, поговорити з фахівцями, з представниками держадміністрацій, місцевих рад, представниками об’єднаних громад. На жаль, у нас досі не вирішені питання з культурною субвенцією і ми стикаємося з тим, що низка областей не мають фінансових ресурсів для захисту культурної спадщини», — зазначив він.
Наголосивши, зокрема, на катастрофічній ситуації із збереженням замків по всій країні, М. Княжицький зауважив, що, наприклад, архітектурна перлина не тільки Львівщини — Підгорецький замок — досі не був взятий на баланс жодною юридичною особою. «Тобто кожна особа могла просто прийти і приватизувати цей замок. І лише після призначення керівником Львівської галереї мистецтв Тараса Возняка розпочалася робота спільно з Львівською обласною радою, з іншими органами управління про фактичну передачу цього замку Львівській галереї мистецтв та пошук коштів для його відновлення», — констатував голова комітету.
Окреслюючи проблеми у сфері охорони культурної спадщини, які потребують комплексного рішення, М. Княжицький також акцентував увагу на питанні правової охорони та збереження пам’яток, внесених до списку ЮНЕСКО, а також наголосив на необхідності просування до цього списку нових об’єктів. Наприклад, добрі шанси потрапити до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО мають косівська кераміка, решетилівська вишивка по білому та гуцульська коляда. «Українська культура така багата і різноманітна, що ми повинні доопрацювати це питання з метою розширення переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО», — зазначив він та нагадав, що ухвалена у 2003 році Конвенція ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини має на меті забезпечити охорону усних традицій і форм вираження, охоплюючи мову як носія нематеріальної культурної спадщини, звичаї, обряди, традиційні ремесла...
У цьому контексті голова комітету наголосив на необхідності ухвалення законопроекту «Про охорону культурної спадщини» (№ 1553), який має вдосконалити правову охорону пам’яток ЮНЕСКО. Також триває робота над законопроектом про переміщення культурних цінностей, який, з одного боку, має запропонувати механізм для недопущення незаконного вивезення культурних цінностей за межі України, а з іншого — створити умови для участі в міжнародних виставках та забезпечити повернення експонатів в Україну.
М. Княжицький звернув увагу й на проблеми збереження культурної спадщини, які зумовлені російською агресією проти України. Адже, наприклад, нині ми не маємо змоги опікуватися кримськими музеями та контролювати збереження та переміщення великої кількості унікальних експонатів, досі не вирішено проблему «скіфського золота», яке поки що не повернуто в Україну.
Міністр культури Євген Нищук, реагуючи на повідомлення народного депутата Ігоря Луценка про те, що свого часу він був змушений написати заяву до правоохоронних органів щодо фальсифікації окремими представниками Мінкультури звітності перед ЮНЕСКО, зауважив, що ці закиди стосуються попереднього керівництва, а зараз міністерство перебуває в постійному контакті з ЮНЕСКО. «Всі погодження по кожному об’єкту історичної спадщини, яких раніше не було, по затвердженню історичних планів міст, історичних ареалів, повністю погоджуються з ЮНЕСКО», — запевнив він та закликав підтримати законопроект «Про охорону культурної спадщини», який врегулює цю проблему.
Коментуючи ситуацію із самозахопленням землі біля фундаменту Десятинної церкви та спорудженням там незаконного МАФу, Є. Нищук повідомив, що Національний історичний музей вже підготував відповідний судовий позов і міністерство повністю супроводжуватиме цей судовий процес.
Верховна Рада підтримала проведення 21 березня 2018 року парламентських слухань на тему «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку». А от для ухвалення постанови про проведення слухань на тему «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні» голосів не вистачило.
Народні депутати розпочали розгляд поправок до законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави (№ 5442).

Сергій ЛАВРЕНЮК.