* Повага — добре, а гроші — краще!
* Не в тій країні народилися
* Шлях у нікуди, але нам не звикати

«За останні чотири роки ми зробили багато, але... і мало. Ми ще не пройшли точку неповернення, все ще може змінитися...», — багатозначно прорік Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і ще більше напустив туману: «... ми всі маємо шанс увійти в історію як ті, хто... побудував сильну економіку держави... Давайте повернемо почуття гідності українцям. Люди їдуть працювати за кордон, тому що хочуть повернути повагу, а не тільки за грошима. Ми повинні повернути цю повагу українцям...», — підкреслив прем’єр.
А ось думка народного депутата Ольги Богомолець. Вона стверджує, що «реформи» уряду справили значний вплив на добробут українців: 64% громадян вважають, що матеріальне становище родин за останній рік погіршилося, у 48% громадян грошей ледь вистачає на їжу та одяг: половина країни вже на межі бідності. З них 14% економлять навіть на харчах...
Щодо поваги, про яку каже прем’єр, це категорія абстрактна. А от виконувати свої обіцянки, мабуть, не завадило б. Що він обіцяв, пам’ятаєте? Ну те, що ціну на газ у цьому опалювальному сезоні не підвищуватимуть, то у нього так несподівано-спонтанно і незалежно від його бажань вийшло! Ніколи вже підвищувати, бо дебет з кредитом не зведуть, а от щодо справедливості застосовуваних формул, прем’єр обіцяв неодноразово: «...ціна на газ має формуватися відповідно до ринку газу і відповідної формули. Головне — щоб формула була справедливою... Зараз наші спеціалісти працюють, щоб зробити верифікацію формули формування ціни газу...».
Цікаво, на якій стадії дослідження? І чи скоро нам чекати на результати верифікації? Але вже і без того ніхто нині не сумнівається, що існуючий рівень ціни на газ значно завищений. Так, член колегії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Марія Яковлєва каже, що ціна на газ для потреб населення повинна встановлюватися на рівні повного покриття витрат на його видобування. «...покриття витрат на видобування... це собівартість плюс... ставка рентабельності, встановлена для того, щоб підприємство могло розвиватися», — зауважує пані Марія.
За показниками відкритої звітності Укргазвидобування, собівартість видобутку газу за минулий рік становить 1,5-1,7 тисячі гривень за 1000 кубів. А тариф, за яким ми платимо, у понад чотири з половиною разу перевищує собівартість видобутку! Куди ж діваються наші гроші? Далі цитуємо слова експерта: «... якщо ціна на газ підвищуватиметься, «бюджет субсидій перевищить 100 млрд. А це шлях у нікуди...»!
За попередніми підрахунками міжнародних експертів, щоб привести в нормальний технічний стан тепломережі столиці потрібно понад $ 1 млрд(!!!), — про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. За словами чиновника, фінансування проектів модернізації господарства необхідно здійснювати як за рахунок міського бюджету, так і плануючи поступове залучення в теплову сферу міжнародних інвесторів. «... Міський бюджет повинен брати участь у модернізації теплових мереж, що належать громаді Києва, і від стану яких залежить тепло- і водопостачання. Але основним джерелом для цієї роботи повинні стати залучені кошти, а також перехід до стимулюючого тарифоутворення», — каже заступник голови КМДА.
Нагадаємо, КМДА і Київенерго, що входить в енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова, ще у вересні 2001-го підписали «Угоду про реалізацію проекту управління та реформування енергетичного комплексу Києва» з терміном дії до 31 грудня минулого року. Договір передбачав передачу в управління Київенерго комунальних теплових мереж, ТЕЦ та сміттєспалювального заводу «Енергія».
Експлуатував, виходить, і заробляв на цьому енергохолдинг Ахметова, а модернізуватимуть КМДА та громада за кошти інвесторів? Несправедливо?!!

Підсумовував Віктор БОНДАР.