На 88-му році життя відійшов у вічність директор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, академік НАН України, професор, доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України, громадський діяч 

Мирослав Володимирович Попович.

Мирослав Володимирович Попович (народився 12 квітня 1930 року у Житомирі) — відомий в Україні та за її межами вчений, філософ, педагог та громадський діяч. Академік Попович — видатний вчений у галузі філософії та духовної культури, теорії пізнання, логіки та методології науки. Перу Мирослава Володимировича належить понад 400 наукових праць, у тому числі 20 індивідуальних монографій, великі розділи в 18 колективних монографіях, він — автор посібників та підручників для студентів і аспірантів вищих навчальних закладів. Безпосередньо М. В. Попович підготував 12 докторів і 21 кандидата наук.

Мирослав Володимирович є кавалером ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня (2005); відзнак Президента України — орденів «За заслуги» II ступеня (2008) та «За заслуги» III ступеня (1996); ордена Почесного легіону. Академік Попович — лауреат

Національної премії України імені Тараса Шевченка, а також ще понад 15 нагород.

Починаючи з 1959 року Мирослав Попович працював в Інституті філософії майже 60 років, а з 2001-го — є директором Інституту. Окрім цього, академік викладав у Київському національному університеті імені Т. Г. Шевченка, Національному університеті «Києво-Могилянська академія», а також інших ВНЗ, де він виховав цілі покоління молодих вчених та громадян України.

Праці М. В. Поповича перекладені французькою, німецькою та польською мовами. Книга «Нарис історії культури України» була нагороджена Національною премією України імені Тараса Шевченка. Книга «Червоне століття» стала лауреатом VIII

Всеукраїнського рейтингу «Книга року-2006» в номінації «Софія» (вітчизняна гуманітаристика) і була перевидана під назвою «Кровавый век» (2015). Книга «Культура. Ілюстрована енциклопедія України» — лауреат в номінації «Софія» XI Всеукраїнського рейтингу «Книга року-2009».

Окрім науково-освітньої діяльності, Мирослав Попович — видатна особа для українського визвольного руху і сучасного громадянського суспільства. У 1989 році тоді ще професор Попович стояв біля витоків Народного Руху України, був головою першого осередку, а з 2012 року академік Мирослав Попович — учасник «Ініціативної групи Першого грудня», що поєднала інтелектуальну еліту та моральних авторитетів української нації. Мирослав Володимирович завжди обстоював принципи людяності, «бути людиною» — це була не тільки назва однієї з найвидатніших його книг, а й життєве кредо. М. В. Попович постійно виступав як голос чистого розуму та моральної совісті, апелюючи до одвічних основ та заступаючись за благо та свободу України.

Мирослав Володимирович відіграв значну роль і для міжнародних зв’язків України. Президент товариства «Україна-Франція», кавалер ордена Союзу вірмен України, академік Попович постійно працював над розвитком іміджу України та української культури за межами України.

Громадянська панахида за Мирославом Володимировичем Поповичем відбудеться 13 лютого з 11.00 до 12.30 у конференц-залі НАН України за адресою: вул. Володимирська, 55.

Інститут філософії імені Г. С. Сковороди НАН України.