У столиці відбулося засідання національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» на тему «Миротворча місія ООН — можливості та ризики для безпечного миру». Участь у ньому взяли народні депутати, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, представники міжнародних організацій та експерти.

На думку голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі, ми спостерігаємо стагнацію Мінського процесу, який є абсолютно недостатнім для досягнення стійкого миру на Донбасі. Свідченням цього, зауважив він, є обговорення Миротворчої місії ООН, якої ні в Мінську-1, ні в Мінську-2 немає.
«Миротворча місія ООН може бути успішною, коли є політична воля всіх сторін досягати результату. Миротворчі сили ООН мають бути інструментом, який допоможе врегулювати поточний конфлікт, уникнути створення замороженого конфлікту та гарантувати довгостроковий стабільний мир і безпеку в регіоні. Це і є мета», — сказав він.
Водночас, як зазначив    Г. Немиря, враховуючи факт роботи СММ ОБСЄ на Донбасі, для уникнення дублювання і конфліктів у процесі ухвалення рішень має бути одна особа, яка виступатиме в ролі спеціального представника Генерального секретаря ООН і, одночасно, Голови ОБСЄ, для забезпечення максимальної координації між Миротворчими силами з одного боку і присутньою ОБСЄ — з іншого.
Крім того, для досягнення результату Миротворча місія ООН повинна мати широкий мандат, який включатиме такі елементи: забезпечення безпеки для СММ ОБСЄ та Міжнародної цивільної адміністрації; перевірку та забезпечення примушення до перемир’я; розділення воюючих сторін; стримування порушників. А також нагляд за виведенням, знищенням або збереженням важкого озброєння; захист цивільного населення та об’єктів критично-важливої інфраструктури; забезпечення безпеки на лінії розмежування та україно-російському кордоні; підтримка закону та порядку; утилізація боєприпасів, які не розірвалися тощо.
Водночас при виборі країн, які нададуть війська, наголосив депутат, мають бути враховані такі принципи — військова спроможність, досвід миротворчої діяльності, взаємодія і сумісність із військами інших країн та сильна країна-лідер. «Найкращими тут можуть бути Фінляндія та Швеція, які мають досвід і можуть визнаватися іншими, як нейтральні та безпристрасні», — сказав Григорій Немиря.
У свою чергу Перший заступник Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг висловив сподівання, що введення миротворчої місії ООН сприятиме встановленню миру на Донбасі.
А голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко закликала український парламент обговорити угоду щодо розгортання миротворчої місії ООН на сході України.

Вл. інф.