За беззаперечної першочерговості та резонансності революційних подій і суспільно-політичних реформацій у державі на Кіровоградщині продовжуються дебати в рамках «Щорічного стратегічного діалогу», старт якому дали в регіоні в середині січня. Традиційні (як на це сподівається ініціатор — голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко) зустрічі із представниками громадськості стануть результатом свідомої відмови від усталеного формату звітування про роботу очільника області у вигляді підсумкової річної прес-конференції чи телемарафону. Мовляв, спілкування виключно із журналістами — це вже своєрідний обмежувальний маркер, а діалог із громадою повинен бути не лише відкритий, а й прямий та всебічний.

Сам той факт, що захід не побоялися проводити під час політичної та економічної кризи в державі, заслуговує на повагу та свідчить про те, що Андрій Ніколаєнко позиціонує себе не лише із провладною командою, а й із проєвропейськи, демократично налаштованою частиною суспільства. 

А враховуючи те, що голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко претендує на перемогу в номінації «Регіональний лідер року» загальнонаціонального конкурсу «Людина року» разом зі своїми колегами-конкурентами — головами Вінницької ОДА Іваном Мовчаном та Київської ОДА Анатолієм Присяжнюком, захід можна вважати ще й презентаційним.

Та з озвученими під час діалогу тезами Андрія Ніколаєнка щодо подальшого розвитку регіону важко не погодитися. Аргументи стосовно пріоритетів у вигляді залучення інвестицій (на чільне місце ставитимуть створення індустріальних парків), створення гарних умов для навчання і виховання дітей, кардинального покращення доріг, розвитку спортивної інфраструктури та піднесення на значно вищий якісний рівень роботи закладів охорони здоров’я, особливо обласної дитячої лікарні, більш ніж переконливі.

Вільне спілкування керівника області із представниками громадськості в особі місцевих політиків, промисловців та підприємців, медиків, вчителів, студентською молоддю та журналістами дещо захмарювалося хіба що тим, що надто часто в таких зустрічах чомусь беруть участь одні й ті самі дійові особи. А їхні виступи від заходу до заходу повторюються, як близнюки, та часто схожі на сумнозвісне «спасибі партії рідній...» радянських часів.

Хоча, варто погодитися, під час «Стратегічного діалогу» з громадськістю звучали тверезі та виважені думки. Приміром, у виступі головного лікаря обласного онкологічного диспансеру Костянтина Яринича, який акцентував увагу присутніх на проблемах медичної галузі. За його словами, область має новітню медичну апаратуру, але бракує 1600 лікарів. Основна проблема в разі залучення молодих спеціалістів — відсутність житла. Розв’язати її області не під силу. Крім того, 50—60 відсотків усього медичного персоналу — люди пенсійного віку. Тож і проблему з якісним медичним забезпеченням вирішити поки що теж не вдається. І якщо не взятися за неї фундаментально й оперативно, то невдовзі на галузь узагалі чекає катастрофа.

А відома в Кіровограді та за його межами меценат і благодійниця, організатор низки громадських та соціальних проектів, директор підприємства з виробництва інвалідних візків та ортопедичних протезів «Друкмаш-Центр» Людмила Шубіна готова взятися за реформування ЖКГ. Напрочуд ділова жінка хоче реалізуватися ще й як інвестор та керівник будь-якого занедбаного міського жеку. Людмила Шубіна готова довести міській владі, що «управляти житлово-комунальним господарством можна якісно та ефективно». Інша річ, чи хоче цього міська влада.

До речі, переважна більшість знаних в області опозиціонерів брати участь у спілкуванні з Андрієм Ніколаєнком відмовилися. Що, на мою думку, має змусити задуматися і керівника області, і громадськість, і власне саму опозицію. Бо глухе неконструктивне протистояння рідко коли давало позитивний результат — це істина загальновідома.

Загалом, за винятком того, що з другого поверху кінотеатру «Портал», де проходила зустріч, доводилося спускатися навпомацки, роз’їжджатися кіровоградськими дорогами з непрацюючими світлофорами та розходитися темними вулицями, спотикаючись на вибоїнах та вступаючи в калюжі, зустріч із головою ОДА справила на її учасників гарне враження. Шкода, що раз на рік, та ще й за фактом виконаного. От би перед тим, як звершити щось фундаментальне. Як, наприклад, було із сумнозвісною транспортною реформою в Кіровограді. Точніше — не було. Дивись, люди щось корисне й підказали б.

P.S. Звертаючись до присутніх у залі Андрій Ніколаєнко підкреслив, що необхідно всім гуртом налаштовуватись на конкретні справи. Важко не погодитися.

 Фото автора.

ПРЯМА МОВА

Андрій НІКОЛАЄНКО:

«За темпами приросту бюджету Кіровоградщина у 2013 році посіла перше місце в державі, за темпами розвитку економіки — друге».

ФАКТ

Останні кілька років область показує позитивну динаміку виробництва сільгосппродукції, що пояснюється раціональним використанням земель, значним збільшенням кількості об’єктів, призначених для зберігання врожаю, та розширенням їх обсягів, деяким нарощуванням поголів’я в тваринництві тощо. Зокрема, за даними обласного управління статистики, в 2013 році в області отримано рекордний за роки незалежності врожай зернових та зернобобових культур — 3 мільйони 781 тисяча тонн. Порівняно з 2012-м виробництво зерна збільшилось в 1,6 разу, що зумовлено насамперед збільшенням урожайності на 14,6 центнера з кожного гектара.

 

Андрій Ніколаєнко виступає на «Щорічному стратегічномуо діалозі».