Учора Одеський міський голова Геннадій Труханов прилетів літаком із Варшави в аеропорт «Бориспіль». Під час проходження паспортного контролю його було затримано прикордонниками, які потім передали Труханова детективам Національного антикорупційного бюро України.

— Щодо цього громадянина прикордонники виконали доручення одного із правоохоронних органів — поінформували ініціатора. Приїхали представники НАБУ, які вручили йому підозру, — сказав представник Держприкордонслужби Олег Слободян.

Нагадаємо, Геннадію Труханову й трьом його підлеглим оголосили підозру. Ще кількох осіб затримали. Їх усіх підозрюють у фінансових махінаціях.

Про підозру повідомили представникам команди Труханова — його заступнику Павлу Вугельману, директору департаменту комунальної власності Олексію Спектору та голові постійної комісії з питань комунальної власності Василю Шкрябаю.

13 лютого в ході проведення слідчих дій у рамках того самого кримінального провадження були затримані ще три особи — заступник директора департаменту з комунальної власності — начальник управління орендних відносин та відчуження Володимир Радіонов і два керівники приватної компанії.

Підозрюваним став і підприємець, який оцінив адмінбудівлю «Краяна» у 185 млн грн. Йому повідомили про підозру в скоєнні злочинів, передбачених частиною 5 ст. 191 і ст. 365-2 КК України (розкрадання власності в особливо великих розмірах і зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги).

«Усі ці громадяни, на думку слідства, причетні до схеми із заподіяння збитків місцевому бюджету Одеси. У вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП Завод «Краян», за 185 млн грн.

Продавцем стала приватна структура, яка на початку 2016-го сама купила цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держ-підприємства, за 11,5 млн грн. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець намагалася перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває в зоні АТО. Детективи НАБУ й прокурори САП запобігли цій спробі легалізації й домоглися арешту рахунків приватної компанії-продавця. Відтоді постійно робляться спроби зняття арешту з рахунків, зокрема шляхом раптової зміни вартості договору», — зазначається в заяві НАБУ.

Учора в аеропорту «Бориспіль» детективами НАБУ і прокурорами САП був також затриманий заступник Геннадія Труханова Павло Вугельман, який прилетів рейсом з Тель-Авіва.

Наразі, як повідомляє сайт НАБУ, з усіма підозрюваними виконуються слідчі та процесуальні дії, а також вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Київ—Одеса.