15 лютого позачергова сесія Рівненської обласної ради сьомого скликання вже вчетверте за нинішню каденцію прагнула переобрати голову обласного органу місцевого самоврядування. 
Фракція БПП «Солідарність» у Рівненській обласній раді  претендує на посаду голови Рівнеоблради. Хоча й до цього мала солідне представництво у цьому органі місцевого самоврядування: посаду першого заступника, очолювання трьох ключових постійних комісій (із десяти) — бюджетної, економічної та з питань місцевого самоврядування. Два заступники голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка — депутати облради, одна з них очолює фракцію Конкретних справ із шести депутатів.
Ініціатива кадрової зміни в облраді, і цього не приховував у теледебатах на місцевих телеканалах голова Рівненської ОДА О. Муляренко, йде із шостого поверху, де розміщена виконавча влада. Ще одним підтвердженням цього може слугувати і минула сесія Рівнеоблради 1 грудня 2017 року. Тоді депутати не проголосували за звіт голови Миколи Драганчука (і не тому, що він погано працює — люди мають іншу, ніж влада, щодо цього думку), чим натякнули, щоб він написав заяву про звільнення. Наполягали на цьому і під час частих оголошуваних перерв. Але тоді М. Драганчук проявив твердість, і нинішня кадрова сесія — наслідок тієї непокори виконавчій владі, а також політичних торгів, які велися напередодні, щоб набрати необхідну кількість депутатських голосів.
Загалом, як пояснювали в кулуарах провладні депутати, М. Драганчук (журналіст за освітою і з великим стажем, колишній голова Сарненської райради, позапартійний висуванець «Батьківщини») здатний рахуватися і дослухатися до їхніх думок, толерантний, і до нього, як до людини, у них немає претензій, але, як вважають, «піддавався впливу голови фракції «Батьківщини» («офіційне» пояснення), за що нині й став заручником кадрової ситуації.
До журналістів дійшли чутки і про підкилимні торги за голоси напередодні сесії. Мовляв, радикалам з їх десятьма депутатськими мандатами обіцяна посада першого заступника голови облради (ніби обійняти її має Сергій Свисталюк). А нинішнього буцімто «забирають» на заступника голови Рівненської ОДА — вакансія там нині справді є. 
На сесії зареєструвалися 53 депутати. Фракція «Батьківщини» із 16 депутатів заявила, що не братиме участі ні в голосуванні за припинення повноважень нинішнього голови Рівнеоблради Миколи Драганчука, ні в інших кадрових голосуваннях.
Результати таємного голосування: взяли участь у голосуванні про дострокове припинення повноважень голови Рівненської обласної ради М. Драганчука 38 депутатів; за припинення повноважень проголосували 37, утримався один депутат.
На посаду голови Рівненської обласної ради висунули депутата Олександра Юрійовича Данильчука — члена фракції БПП «Солідарність». Він уже обіймав цю посаду з 26 березня 2008-го по 31 жовтня 2010 року. До того ж тоді він був висуванцем від фракції «Батьківщина». В обговоренні його кандидатури депутат від БПП «Солідарність» Валентин Крока (тоді він теж був у «Батьківщині»), прагнучи підтримати О. Данильчука, сказав, що коли вперше обирали 
О. Данильчука на посаду голови облради, йому зателефонувала Юлія Тимошенко і просила підтримати його кандидатуру, він її підтримав, підтримуватиме і тепер, як «просила Юлія Володимирівна».
О. Данильчук має управлінський та бізнесовий досвід, був народним депутатом України.
Результати голосування за обрання головою Рівненської обласної ради О. Данильчука: взяли участь у голосуванні 43 депутати; за цю кандидатуру проголосували 42 депутати, утримався один. З обранням головою Рівнеоблради О. Данильчука привітав голова Рівненської ОДА О. Муляренко. Відсьогодні обласна влада — і представницька, і виконавча — належить пропрезидентській фракції БПП «Солідарність».
Крім кадрових питань, на сесії прийняли Звернення до Президента, уряду та парламенту про соціальний захист військових пенсіонерів, а також Звернення щодо врегулювання ситуації із незаконним видобутком бурштину на Рівненщині (його ініціювала на сесії екологічна комісія). Чи буде з нього зиск і чи почують його в Києві — великий сумнів. Адже це не перше звернення з болючої бурштинової проблеми, від якої буквально «задихається» Рівненщина. Тим часом жодного прогресу у цьому: бурштин нелегально і досі видобувають, на цьому ґрунті виникають жорсткі конфлікти між незаконними копачами і правоохоронцями (останній такий стався поблизу села Осова Дубровицького району, в якому постраждали п’ятеро поліцейських).
У нинішньому Зверненні до Президента, уряду, Верховної Ради, Генпрокуратури, СБУ України та Міністерства внутрішніх справ депутати вважають за необхідне відновити роботу оперативного штабу Національної поліції України з боротьби з нелегальним видобутком бурштину та вжити невідкладних заходів для припинення незаконного видобутку в урочищі «Гальбин» Сарненського району, де у кварталах 
№ 9, № 22 та № 65 невідомі особи здійснюють незаконний видобуток бурштину із використанням понад двох сотень мотопомп. Тим самим нелегальні бурштинокопачі завдають непоправної шкоди суб’єкту господарювання державного сектору економіки ДП «Укрбурштин», яке проводить свою ліцензійну діяльність у цьому ж урочищі. Такі аргументи наводять депутати.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.