Такий був головний підсумок роботи учасників круглого столу, який відбувся у головному офісі ПРООН у Краматорську (на знімку). Вони обговорили питання сталого розвитку місцевого самоврядування через налагодження діалогу професійної влади з відповідальним громадянським суспільством. Цей захід проходив у рамках Програми «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України».

Присутні розглянули найкращі місцеві практики участі громадянського суспільства в управлінні, потенціал громадських рад та органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації та можливості створення системи енергоефективності з використанням можливостей людського потенціалу та підвищення рівня професійних кадрів, а також підбили підсумки співпраці в рамках ПРООН за минулий рік.
Як було зазначено, впродовж останніх років на Луганщині триває відновлення продуктивної та змістовної роботи з розбудови спроможного громадянського суспільства. До цього залучено місцеві органи виконавчої влади всіх рівнів та місцевого самоврядування, міжнародних партнерів та найактивніших громадських активістів. Заступник директора Департаменту масових комунікацій Луганської ОДА — начальник управління комунікацій з громадськістю Андрій Зайцев наголосив, що облдержадміністрація ініціювала низку проектів з культурного та громадського обміну в рамках ініціатив, запропонованих головою Луганської обласної державної адміністрації — керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом, зокрема проект «Змінимо країну разом». Також Департамент масових комунікацій торік розробив проект Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Луганській області на 2017—2020 роки, яка включає сім напрямів. Загальна сума фінансування в рамках програми становить майже три мільйони гривень. До неї вже внесено чергові зміни, що призвело до збільшення фонду підтримки громадських ініціатив в області на 2018 рік. Після завершення фінансування з боку міжнародних донорів для виконання програми залучаються кошти обласного бюджету.
Щодо експертних і фінансових ресурсів Програми розвитку ООН, то на сьогодні вже вдалося реалізувати низку тематичних семінарів і тренінгів у західних областях України, Польщі та Естонії. У подальшому на Луганщині планується збільшення інституційної та організаційної спроможності організацій громадянського суспільства, зокрема, через активність професійно орієнтованих асоціацій та розширення участі в розвитку громадянського суспільства міжнародних організацій.
На зустрічі також розглянуто можливості застосування громадськими радами системного підходу у впровадженні стандартів громадської участі та основні здобутки на шляху розбудови громадянського суспільства і стан реалізації положень Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Присутні також висловили пропозиції і стосовно своєї співпраці з міжнародними партнерами.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото із соціальних мереж.

Луганська область.