У лютому 2015-го, коли Москва створювала важке, трагічне тло (облога Дебальцевого, бомбардування мирного Краматорська) для міжнародних переговорів щодо ситуації на сході України, були підписані так званні другі Мінські угоди. Попри те, що РФ та її сателіти жодного дня не дотримувалися цих домовленостей, ключова їх місія — зупинення повномасштабного наступу на українську територію — виконана. Про це вчора на брифінгу «Третя річниця Мінських домовленостей: перспективи імплементації» заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко (на знімку).

За її словами, Мінськ-2 підписувався в дуже непростих умовах, і українська влада ніколи не вважала ці домовленості ідеальними. «Ключове завдання нашої влади було зупинити повномасштабний наступ і розпочати важку дипломатичну роботу, яка допоможе зберегти життя українських громадян», — наголосила Ірина Геращенко. Та нагадала, що саме у рамках Мінських угод протягом трьох років вдалося звільнити українських заручників. Остання хвиля відбулася у грудні минулого року. Нині ця робота триває.
Перший заступник Голови Верховної Ради спростувала заяви деяких експертів щодо несамостійності мінського процесу, які стверджують, що він безпосередньо залежить від домовленостей на рівні «нормандської четвірки». Вона нагадала, що санкції проти Росії напряму прив’язані до виконання РФ Мінських домовленостей. Росія поставила свій підпис під цими угодами, отож має виконати вимоги безпекового та гуманітарного блоку. «І ті, хто закликає відмовитися нині від мінського формату, вийти з переговорів, підігрують Кремлю. Бо то їх золота мрія, щоб Україна своїми руками розірвала Мінські угоди», — зазначила Ірина Геращенко.
На її переконання, нині важливо примушувати росіян виконувати їхні зобов’язання у рамках Мінська-2. Москві вигідне розірвання Мінських угод, щоб нав’язати Україні прямі переговори з представниками ОРДЛО. «Київ розмовлятиме не з ляльками, а з ляльководами, які сидять у Кремлі», — наголосила наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ.
Ірина Геращенко визначила миротворчу тему ключовою темою поточного року для української сторони. Та нагадала, що раніше Президент України виступав із такою пропозицією, але тоді вона не була підтримана міжнародними партнерами. Тепер ситуація змінилася, і тому Путін намагається нав’язати свою версію гібридного миротворництва — щоб миротворці охороняли лише місію ОБСЄ на Донбасі.
«Українська сторона наголошує на тому, що миротворча місія ООН має працювати на всій окупованій території аж до російського кордону. Вона має отримати повноваження примушувати до миру... і працювати там до того моменту, поки українська влада не повернеться на ці території», — пояснила Ірина Геращенко.
Вона зазначила, що у цьому питанні важливий діалог із нашими міжнародними партнерами, аби знайти компромісне рішення. Адже резолюція ООН із введення повноцінної миротворчої місії на Донбас блокується Росією.

Ольга ВІТЕР.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.