Нині в Україні налічується 130 тисяч культурних пам’яток. З них лише 52 відсотки інвентаризовані і лише 7,3 відсотка відображені в Державному реєстрі культурної спадщини. Щоправда, сам реєстр ведеться у паперовому вигляді і містить мінімум інформації про об’єкти. Власне, питання збереження культурної спадщини: корупційні ризики та шляхи їх подолання, — стали предметом обговорення на однойменному круглому столі, що відбувся в Українському кризовому медіа-центрі.
За словами заступника міністра культури Тамари Мазур, інформації, що міститься у реєстрі, а це: найменування, датування, місце перебування, вид пам’ятки, охоронний номер, дата рішення про взяття під охорону, — недостатньо для ухвалення будь-якого адміністративного рішення щодо погодження тих чи інших дій. Та й законодавство у цій сфері не досконале. Відповідно до нього має бути визначено предмет охорони, водночас чіткого визначення поняття «предмет» немає. «Це також інколи буває об’єктом спекуляцій. Скажімо, пам’яткою визначають не цілий будинок, а його окремі елементи, що дозволяє руйнувати будівлю», — зауважила  Т. Мазур.
На думку голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Миколи Княжицького, має існувати системний підхід і державне бачення щодо культурної спадщини. І підготувати відповідне законодавство має саме коаліційний уряд. «Не варто перебільшувати роль Верховної Ради, оскільки ми обрали коаліційний уряд і очікуємо від нього відповідних законопроектів. Коли такі законопроекти надходять, ми їх підтримуємо», — наголосив депутат.
Водночас, зауважив   М. Княжицький, коли ми говоримо про охорону культурної спадщини, маємо — і не лише фахівці, а й суспільство — уявляти: що таке культурна спадщина України, що з нею робити, навіщо вона потрібна.
«Для мене культурна спадщина — це те, що ми хочемо передати людям, і усвідомлення її. Тому дуже важливо, щоб Мінкульт не лише в електронному вигляді працював над реєстром, що вкрай необхідно з юридичної точки зору, а й видавав відповідну популярну літературу — перелік усіх пам’яток культурної спадщини, перелік пам’яток культурної спадщини державного і місцевого значення, інформацію про них», — сказав глава комітету.

Олена ГОРБУНОВА.