Новий законопроект «Про сільськогосподарську кооперацію» має базуватися на основних принципах кооперації, тому потребує доопрацювання. З такою пропозицією виступила на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, що відбулося у Львівському національному лісотехнічному університеті, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Наталія Хмиз.

У Львівській області проживає майже мільйон сільського населення, з них 280 тисяч зайняті в господарствах, які продукують сільськогосподарську продукцію.
Сьогодні дуже важливими є два чинники: перший — стимулювати і організовувати людей, другий — дати їм правову основу. Цього року фінансова підтримка агропромислового комплексу, у тому числі й кооперації, становитиме 20 мільйонів гривень.
І дуже важливо, щоб ті кошти потрапили до тих, хто реально працює у сільськогосподарському секторі економіки і створює конкретний продукт. Бо із зареєстрованих 60 кооперативів працює лише половина. Наталя Хмиз вважає, що було б дієво на одному із засідань комітету переглянути законопроект «Про сільськогосподарську кооперацію» і напрацювати нові рішення.
«Специфіка Львівщини у тому, — вважає голова ОДА Олег Синютка, -що сьогодні ми творимо кооперативи не зверху вниз, як в інших областях, а навпаки. У нас дрібні господарства об’єднуються і демонструють потужне виробництво у галузі тваринництва та ягідництва. І їм потрібно дати нове прискорення».
Хоч питання про сільськогосподарську кооперацію не стояло на порядку денному виїзного засідання Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, на прохання очільника Львівської області народні депутати України прислухалися до побажань львів’ян і на найближчому засіданні переглянуть законопроект.

Богдан КУШНІР.

Львів.