У Верховній Раді за участі народних депутатів та представників німецького Бундестагу відбулася дискусія на тему «Формування парламентської коаліції. Шляхи порозуміння і досягнення компромісу» (на знімку). Захід організовано Програмою USAID РАДА у співпраці з Фондом Конрада Аденауера.


 

У зустрічі взяли участь народні депутати України — Ганна Гопко, голова Комітету у закордонних справах, Вікторія Пташник, Наталія Веселова (позафракційні), Марія Іонова, заступник голови Комітету з питань євроінтеграції, Рефат Чубаров, Олександр Черненко (Блок Петра Порошенка), Микола Величкович («Народний фронт»), Роман Семенуха («Самопоміч»). Німецький парламент — Бундестаг — представляла делегація молодих депутатів, котрим на час виборів не виповнилося 35 років, на чолі з керівником Молодіжної групи фракції ХДС/ХСС Бундестагу Євою Маєвські.

Депутат Бундестагу Карстен Кьорбер розповів, що після виборів у вересні 2017 року в Німеччині досі не сформована парламентська коаліція і перемовини про її створення ще тривають. «У Німеччині є політична традиція — створення стабільного уряду, тому переговори щодо формування парламентської коаліції є довгими», — зауважив він. Німецький парламентарій не виключив, що оскільки досі не сформовано коаліцію за участю найбільших політичних сил — ХДС/ХСС з соціал-демократами, лібералами та зеленими — до перемовин можуть залучити й менші партії. «Досі в німецькому парламенті переговори про створення коаліції тривали не більше двох-чотирьох тижнів, але нині класичні союзи, очевидно, неможливі», — сказав К. Кьорбер.

Під час дискусії народні депутати України розповіли про те, як у Верховній Раді у 2014 році також непросто формувалася парламентська коаліція «Європейська більшість», про нинішню роботу українського парламенту та комітетів, реформу парламенту загалом. Наших парламентаріїв також цікавило, як виписано в німецькому законодавстві різні питання, зокрема, розвитку бізнесу, корпоративних прав тощо. Марія Іонова подякувала німецьким політикам за підтримку України на міжнародній арені у її євроінтеграційних та євроатлантичних прагненнях.

Візит молодих депутатів Німеччини до України відбувся в рамках проекту «Модельний округ», започаткованого Програмою USAID «РАДА» в 2015 році. «Ми намагаємося моделювати різні формати комунікацій між представниками громадян-виборців з членами парламенту та їхніми виборцями, громадськими організаціями, місцевим самоврядуванням, ЗМІ та моделювати режими представницької демократії, такі як міські зібрання, запроваджувати освітні програми для середніх шкіл по законодавчому процесу», — зазначив директор Програми USAID РАДА Ігор Когут.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.