Більшість жителів об’єднаних територіальних громад (60%) вважає реформу місцевого самоврядування та децентралізацію потрібними. 43% з них помітили зміни на краще в своїх населених пунктах.
Такі дані із столичних соціологічних центрів. На замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» протягом листопада-грудня минулого року було проведено опитування жителів двохсот вітчизняних ОТГ, які об’єдналися в 2015-2016 роках. Опитування здійснювалося методом особистих інтерв’ю з респондентами в домогосподарствах, де вони проживають. Загалом було проведено дві тисячі таких інтерв’ю в чотирьох макрорегіонах — Західному, Центральному, Південному і Східному.
52% опитаних вірять, що нинішня реформа сприятиме розвитку громад. Половина респондентів сподівається, що децентралізація, за якої центральна влада передала на місця значну частку повноважень і ресурсів, позитивно позначиться на ситуації в Україні загалом. Стільки само гадає, що органи місцевого самоврядування готові використати надані їм повноваження на благо громадян.
Водночас більшість населення ОТГ (87%) висловилася за встановлення державного нагляду над законністю рішень органів місцевого самоврядування. 89% респондентів дотримуються думки, що треба також встановити відповідальність місцевої влади за бездіяльність, яка призвела до негативних випадків у вигляді дострокового припинення повноважень.
61% жителів ОТГ підтримує процес об’єднання територіальних громад, 83% упевнені, що воно має відбуватися на добровільних засадах. 75 відсотків думають, що вирішувати це питання має лише населення громад.
8% опитаних припускають, що згаданий процес може закінчитися вже цього року. Ще 16 відсотків — очікують фінішу до місцевих виборів 2020-го, а 35% — стоять на тому, що повністю реформування буде завершене лише після самостійного об’єднання всіх територіальних громад країни.

Ольга ЯКОВЕНКО.