Рахункова палата під головуванням Т. в. п. Голови Рахункової палати О. Яременка 13 лютого розглянула Звіт про результати аудиту ефективності використання та розпорядження майном державного підприємства «Український державний центр радіочастот».
Представляючи Звіт член Рахункової палати І. Заремба зазначив, що здійснення управління об’єктами державної власності державними колегіальними органами в Україні нормативно не врегульовано. Проте Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, як уповноважений орган управління, вжила достатніх заходів для забезпечення ефективної роботи ДП «Український державний центр радіочастот» (УДЦР). Сьогодні впевнено можна констатувати, що це фінансово стійке підприємство, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Значна частка його доходів спрямовується на технічне переоснащення. У 2016—2017 роках УДЦР сплатило до державного бюджету 390,8 млн гривень. У 2016 році та впродовж трьох кварталів 2017 року всі коефіцієнти, що характеризують діяльність підприємства, перебували в межах оптимальних значень.
Разом з тим Рахункова палата виявила окремі недоліки у роботі підприємства та рекомендувала УДЦР та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації:
— ініціювати зміни до Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» в частині вилучення із цього переліку дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу або випромінювального пристрою, а також висновку щодо електромагнітної сумісності з одночасним внесенням змін до статей 16, 41 і 42 Закону України «Про радіочастотний ресурс України»;
— ініціювати внесення змін до Положення про НКРЗІ в частині виключення повноваження НКРЗІ встановлювати розміри плати за видачу дозволу на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв і дозволу на реалізацію в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв;
— привести облікову політику Підприємства у відповідність до норм Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
Кабінету Міністрів України Рахункова палата рекомендує:
— внести зміни до власних нормативно-правових актів, які регулюють відносини у сфері управління державним майном, з метою приведення їх у відповідність до норм Закону України «Про управління об’єктами державної власності» в частині їх поширення на державні колегіальні органи;
— внести зміни до Переліку платних адміністративних послуг, які надаються Національною комісією з питань регулювання зв’язку та державним підприємством «Український державний центр радіочастот», відповідно до вимог статті 29 Закону України «Про радіочастотний ресурс України».
На розгляд питання були запрошені — Керівник апарату Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації Г. Котенок, Генеральний та виконавчий директори державного підприємства «Український державний центр радіочастот» В. Корсун та В. Гулько.
Про результати аудиту поінформовано Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, та державне підприємство «Український державний центр радіочастот».
Повний Звіт та Рішення Рахункової палати про результати цього аудиту будуть розміщені на веб-порталі Рахункової палати.

Управління інформаційної політики.