Глави країн—учасниць «нормандської четвірки» продовжують консультації у телефонному режимі. Як повідомила прес-служба Президента України, спільна позиція «нормандського формату» — припинення вогню має відбутися на всій території лінії зіткнення, у тому числі в районі Дебальцевого. «Петро Порошенко наголосив, — йдеться у повідомленні, — що для відведення військової техніки та важкого озброєння потрібне повне й безумовне припинення вогню». У повідомленні прес-служби президента Франції зауважується: лідери України, Росії, Франції та Німеччини вважають, що режим припинення вогню на сході України в цілому дотримується, хоча є «локальні інциденти». Прес-служба російського президента також повідомляє: політики обговорювали «складну обстановку, що склалася в районі Дебальцевого», а також роль місії ОБСЄ в контролі за дотриманням режиму тиші.
Ангела Меркель заявила, що ситуація в Україні залишається нестійкою, і шлях до всеосяжного миру буде «вкрай складним», повідомляє Reuters. «Ситуація дуже крихка. Особливо у зв’язку з Дебальцевим», — сказала федеральний канцлер на прес-конференції в Берліні. «Було ясно, що багато чого ще треба буде зробити. І я завжди говорила, що немає жодних гарантій на успіх. Це буде дуже важкий шлях».
Попри оголошення «режиму тиші», обстріли вздовж лінії зіткнення тривають. Найгарячішою точкою залишається район Дебальцевого. Лідери «нормандської четвірки» закликали «створити умови для роботи спостерігачів ОБСЄ у Дебальцевому для моніторингу й верифікації режиму припинення вогню». Проте, як заявив голова СММ ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, «ми намагалися направити наших спостерігачів у Дебальцеве, але їм відмовили у в’їзді представники так званої «ДНР». Спецмісія закликала всі сторони суворо дотримуватися припинення вогню на всіх територіях, а також гарантувати місії доступ, щоб спостерігачі могли виконувати моніторинг згідно з мандатом, наданим їм 57 країнами-членами ОБСЄ».
Тим часом у НАТО повідомили, що мають документальні підтвердження військової присутності Росії на сході України. Днем раніше було оприлюднено супутникові знімки як доказ наявності російських артилерійських і ракетних пускових установок, а також систем ППО біля українського населеного пункту Дебальцеве.
Отож і в Європі, і в США продовжують обговорювати варіанти розвитку подій у разі, якщо мінські домовленості-2 буде зірвано. Так, прес-секретар глави дипмісії ЄС Майя Коцьянчич повідомила журналістам, що в ЄС уважно стежать за виконанням мінських домовленостей. І нагадала, що Рада ЄС ще 29 грудня доручила підготувати пропозиції з подальших санкцій щодо Росії на випадок ескалації. І така робота триває.
Що стосується можливих поставок зброї, то цікавою є заява маршала Сейму Латвії Інари Мурнієце, яку вона зробила в інтерв’ю Латвійському телебаченню. Як повідомляє Delfі.lv, спікер наголосила, що однозначно підтримує поставки зброї Україні. «Я вважаю, що країнам Європейського Союзу, які можуть собі це дозволити, слід здійснити постачання зброї», — заявила Мурнієце.