Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, звертаючись до організаторів виставки та її гостей, зазначив: «Тернопільщина дала світові багато талановитих людей. Приємно бачити серед них тих, хто проживає в Канаді, Австралії, європейських країнах і кого об’єднав дух поваги і вдячності до Тернополя. Тернопілля в Києві — це важливий поштовх для реалізації можливостей цього краю».

Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів (у центрі)
під час спілкування з учасниками презентації.

У розмові з учасниками презентації Степан Кубів привернув увагу до громадської ініціативи утвердити День Української державності. Ініціативна група у Всеукраїнській правовій організації «Меморіал» імені. В. Стуса долучила до ідеї Президентів Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму і Віктора Ющенка.
Під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм Президенти передали відповідне звернення, де пропонували парламенту стати загальнодержавною платформою цієї роботи.
Андрій Парубій відгукнувся на пропозицію Президентів.
Перший Віце-прем’єр-міністр Степан Кубів наголосив, що як і раніше ВПО «Меморіал», яку він має честь очолювати, продовжить загальнонаціональне обговорення і наукове обґрунтування понад тисячолітньої тяглості Української державності. А підтримка ініціативи з боку глави парламенту засвідчує патріотичну єдність влади у цьому важливому питанні.
У Києві Тернопільщину презентували народні депутати Тарас Юрик і Олег Барна, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, голова облради Віктор Овчарук та міський голова Тернополя Сергій Надал. Знайомство з «Центром науки», покази авторських колекцій одягу — далеко не повний перелік заходів, що відбулися в рамках Міжнародної виставки «Благословенне Тернопілля», яка проходила в «Українському домі» столиці. Головна її мета — демонстрація економічного потенціалу краю, популяризація туристичних об’єктів, на які багата Тернопільщина, обмін ідеями та думками щодо розвитку регіону та налагодження співпраці із зарубіжними партнерами.
У заході взяли участь посли та бізнесмени понад десяти країн. Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер підкреслив, що виставка демонструє багатство регіону, адже «підприємцям важливо показувати інвестору свій потенціал». Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що канадські підприємці цікавляться регіоном. «Сам не раз відвідував Тернопілля, тому знаю про великий потенціал цього краю. Приємно побачити добре підготовлену туристичну продукцію, яка обов’язково знайде споживача».
За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, найбільш перспективним на-прямом розвитку місцевої економіки в області є туризм. «Для популяризації туризму Тернопіль має все необхідне, зокрема зручне логістичне положення. Місто вже сьогодні є центром спортивного туризму, традиційної української культури та духовності, національного відродження українства, освітнім та інноваційним центром . Це визначний духовно-релігійний центр, адже на території Тернопільщини сконцентрована, напевно, найбільша кількість сакральних місць християн східного обряду», — зазначив Сергій Надал.
У столиці Бережанський район презентував музей січових стрільців «Тернопілля — край стрілецької звитяги», Борщівський — фестиваль «Вертеба» та виставку «Трипілля на Тернопіллі», Козівська та Шумська РДА — виставку «Тернопілля — повстанський край».
Значний інтерес відвідувачів, зокрема членів Тернопільського земляцтва в місті Києві «Тернопілля», викликали й інші мистецькі проекти — виставки ікон пензля відомого митця Володимира Шерстія з Чорткова, народного художника України Богдана Ткачика «Видатні постаті Тернопілля», колекція старожитностей етногалереї «Спадок» родини Демкур, показ бабусиних ляльок з колекції Олександра Неприцького-Грановського із села Бережани Кременецького району.
Нікого не залишила байдужим виставка світлин тернопільського фотокореспондента, загиблого бійця батальйону «Айдар» Віктора Гурняка «Війна в моїй країні».
У рамках заходу відбулася також презентація гастрономічної колекції від Михайла Гросуляка та галицьких смаколиків.

Світлана ЧОРНА.
Фото з сайту http://www.tneu.edu.ua