Людмила Михальцова (на знімку) — яскрава брюнетка з сірими очима. Вона вже третій рік живе у смт Солоницівка, що на Харківщині. Із окупованого Красного Луча (нині Хрустальний Луганської області) разом із чоловіком та маленьким сином переїхала ще на початку 2015-го.

«На новому місці і з малою дитиною на руках знайти роботу не так легко. Але моя професія ніколи не залишала мене без діла», — розповідає з усмішкою жінка. За освітою Людмила — кравець.

«У мене давно з’явилася ідея створити свій невеличкий бізнес — власне ательє. Я хочу робити жінок щасливими, хочу допомагати дівчатам та жінкам створювати неповторний образ за допомогою ексклюзивних суконь, вишуканої нижньої білизни, ідеально пристосованих костюмів. Я не просто шию ці речі, я створюю красу та втілюю мрії, — натхненно розповідає Людмила. — Проте втілення мрії про власне ательє постійно відкладалося: добре шити — це одне, а створити власний прибутковий бізнес — це зовсім інше».

Нині жінка перетворює свою ідею на бізнес-план у рамках програми «Гідна праця», яку реалізовує Український фонд соціальних інвестицій. Нещодавно відбувся один із триденних модулів, де учасники під керівництвом досвідчених тренерів працювали над своїми бізнес-ініціативами.

«За три дні я чітко структурувала свою ідею та розпланувала фінансові потоки, проаналізувала сильні та слабкі сторони майбутнього бізнесу, дізналася про методи просування та попрацювала над власною маркетинговою стратегією. Я веду сторінку в Instagram, але тепер знаю, на чому потрібно робити окремі акценти», — розповідає Людмила.

Разом з нею навчання в рамках програми «Гідна праця» проходять ще півтисячі українців у 14 громадах Запорізької, Харківської та Дніпропетровської областей. Частина з них хоче відкрити власну справу, частина — отримати нові вміння та навички, пройти перекваліфікацію, а частина — одинадцятикласники — визначитися із майбутньою професією.

«В Україні понад 300 тисяч безробітних. Часто люди не можуть знайти роботу через те, що не усвідомлюють свої вміння та навички, не знають, як правильно презентувати себе, не вміють проходити співбесіди, працювати з відмовами, а то й створювати резюме. Часто ті, хто хоче відкрити власну справу, не знають базових речей і тому відмовляються від своєї ідеї, — розповідає Андрій Лактіонов (на знімку), виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій. — Ми залучаємо інвестиції в громади, створюємо соціальне житло для переселенців у Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, ремонтуємо там дитячі садочки та школи і в такий спосіб також створюємо робочі місця. Тому знаємо зсередини проблеми тих, хто шукає роботу в цих регіонах. Щоб допомогти людям розпочати власну справу або отримати нову кваліфікацію, а потім знайти достойну роботу, ми започаткували програму «Гідна праця».

Фото надані автором.

В рамках цієї програми, що реалізовується за кошти уряду Німеччини, уже проведено три круглі столи та 14 профорієнтаційних тренінгів. 

Тренери розповідають про те, як розпочати власну справу, аналізувати сильні та вразливі сторони, прогнозувати можливості та ризики, планувати фінанси та відстежувати діяльність конкурентів. Вони діляться практичним досвідом щодо того, як перетворити ідею на бізнес-план та крок за кроком втілити його в життя. Окрему увагу приділяють маркетингу та піару, роботі у соціальних мережах, створенню сайту на безплатних платформах. Учасники опановують основні фінансові показники (прибуток, оборотність, капіталізація, точка беззбитковості) та вчаться приймати управлінські рішення на їх основі, вирішувати типові проблеми, як-от: касові розриви, нестача фінансування, дебіторська заборгованість тощо.

Тим, хто шукає роботу, тренери допомагають визначити їхні конкурентні кваліфікації, скласти ефективне резюме, навчають писати супровідні та мотиваційні листи. В ігровій формі учасники вчаться проходити співбесіди з роботодавцями, виступати перед публікою та працювати з відмовами. Також із кожним індивідуально працюють професійні наставники.

«Ми налагодили співробітництво з місцевими центрами зайнятості, органами влади та представниками бізнесу, щоб «Гідна праця» максимально відповідала викликам ринку праці. Програма тренінгів у кожній області залежить від запитів та можливостей учасників», — повідомив Андрій Лактіонов.

Довідково

Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) — неприбуткова організація, що працює задля підтримки переселенців, людей без досвіду роботи, людей похилого віку та інших малозахищених верств населення. Надані гранти від уряду Німеччини допомагають вирішувати проблеми переселенців із соціальним житлом, пошуком роботи, облаштуванням шкіл та дитячих садків. За 17 років діяльності УФСІ відбудував понад 1250 об’єктів, що стали корисними для 1,4 млн українців.